Problema

Conceptul de tranziție justă își are originea în mișcările sindicale din SUA anilor 1970, prin care, în contextul unor noi reglementări de mediu, lucrătorii au susținut necesitatea unor măsuri de protejarea a mediului, cât și drepturile și locurile de muncă decente.  În prezent, tranziția justă nu vizează doar transformarea modelului economic într-unul sustenabil, ci și asigurarea echității sociale și economice în acest proces.

Context

Ca recunoaștere a vulnerabilității regiunilor dependente de industrii poluante în procesul de decarbonizare, Uniunea Europeană a creat, în 2021, Fondul pentru o Tranziție Justă (FTJ), un instrument esențial în cadrul Pactului Verde European. Fondul mobilizează resurse semnificative pentru a sprijini regiunile și comunitățile vulnerabile în procesul de tranziție verde. El susține dezvoltarea sustenabilă a regiunilor europene, prin integrarea dimensiunilor sociale, economice și de mediu.

Cu o alocare de peste 2.6 miliarde euro în perioada 2021 – 2027, România este al treilea cel mai mare beneficiar din UE al acestui mecanism, pentru a sprijini tranziția către o economie sustenabilă a județelor Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Mureș și Prahova. Aceste fonduri vizează diversificare economică și crearea de noi locuri de muncă, reconversia profesională, ecologizarea siturilor poluate sau dezvoltarea infrastructurii de energie și mobilitate verde.

Cum contribuim la rezolvarea problemei?

Scopul campaniei de tranziție justă este de a promova principiile tranziției juste, precum echitatea socială, locuri de muncă decente, participarea și dialogul social, precum și protecția mediului, inclusiv în procesul de implementare al Programului Tranziție Justă 2021 – 2027 (PTJ). Ne propunem să facem acest lucru prin:

  • Participarea în cadrul structurilor de guvernanță a PTJ;
  • Informarea și creșterea capacității de participare și implicare a actorilor locali în transformarea economiilor;
  • Promovarea unui proces de transformare sustenabil și incluziv a economiilor locale;
  • Încurajarea participării active a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor;
  • Crearea de punți între diferitele nivele de guvernanță (local, național, european) pentru a asigura măsuri care reflectă nevoile și aspirațiile comunităților afectate.

Acțiuni și inițiative

Suntem membru cu drept de vot în cadrul Comitetului de Monitorizare al Programului Tranziție Justă 2021 – 2027 al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene

Am creat campania de conștientizare Oamenii Tranziției prin care redăm poveștile, experiențele și speranțele de viitor ale locuitorilor regiunilor carbonifere în tranziție.

Am elaborat, în parteneriat cu CRPE și Federația Coaliția Natura 2000, un White Paper cu recomandări pentru noii membrii ai Parlamentului European din urma alegerilor din 2024 în vederea continuării și creșterii echității Pactului Verde European

Am realizat o broșură explicativă cu elementele esențiale ale apelului de proiecte dedicat IMM-urilor din cadrul Programului Tranziție Justă 2021 – 2027

Am realizat Viața Dincolo de Cărbune, primul documentar interactiv online despre tranziția justă a județului Gorj.

Am realizat un studiu cu privire la participarea femeilor în procesul de Tranziție Justă în Valea Jiului

Ultimele articole

Fondul pentru Tranziție Justă trebuie să contin...

Rețeaua Bankwatch, alături de Bankwatch România, și alte 40 de organizații ale societății…

Mai mult

Poziția societății civile cu privire la viitoru...

În 29 mai 2024, peste 40 de organizații ale societății civile din România cu expertiză în…

Mai mult

Un oraș minier din Cehia a început tranziția ac...

Aerul e curat, temperatura e plăcută, de primăvară, parcă am ajuns în vârf de munte.…

Mai mult

Propunerile organizațiilor de mediu pentru revizu...

București, 18 martie 2024 Consultările publice pentru revizuirea Planului Național Integrat…

Mai mult

TRANZIȚIA JUSTĂ ȘI EGALITATEA DE GEN...

Eforturile pentru o tranziție verde justă și cele pentru egalitate de gen nu pot funcționa…

Mai mult

DINCOLO DE CĂRBUNE, primul film documentar despre...

Asociațiile Bankwatch România și 2Celsius au organizat prima vizionare a filmului documentar…

Mai mult