Problema

În ultimii ani tranziția energetică a devenit și un pretext pentru a crește permisivitatea în dezvoltarea unor proiecte energetice nesustenabile. Prin această campanie tragem semnale de alarmă privind potențialul distructiv pentru mediu și pentru comunitățile locale ale unor astfel de proiecte și solicităm autorităților și instanțelor abilitate oprirea acestora.

Context

Pentru a fi cu adevărat sustenabilă, tranziția energetică trebuie să vină cu un echilibru între interesele economice, nevoile comunităților locale și sănătatea ecosistemelor din jurul proiectelor energetice.
Din păcate însă, unii actori încearcă să își promoveze interesele economice fără a ține cont de ceilalți doi factori, la fel de importanți. Iar autoritățile, sub pretextul urgenței climatice, dar mai ales a nevoii de securitate energetică, susțin aceste demersuri prin acte administrative eliberate fără îndeplinirea tuturor pașilor necesari privind evaluarea de impact asupra mediului și participarea publicului în acest proces.
Mai mult, la cel mai înalt nivel, Guvernul României emitea la sfârșitul lui 2022 o ordonanță de urgență care permite exceptarea de la procedurile de evaluare a impactului asupra mediului 11 proiecte energetice, printre acestea numărându-se și unele contestate de societatea civilă și declarate ilegale de instanțele de judecată. Este vorba de proiecte hidroenergetice concepute cu mai bine de 30 ani în urmă și începute fără o analiză a posibilelor daune asupra biodiversității bazinelor hidrografice respective, multe din ele afectând chiar arii și specii protejate.
Chiar și în cazuri unde comunitățile locale se opun vehement proiectelor abuzive, autoritățile locale și de mediu închid ochii, ignoră solicitările celor afectați și oferă dezvoltatorilor portițe prin care aceștia să-și poată continua activitățile.

Cum contribuim la rezolvarea problemei?

Scopul nostru este de a limita daunele aduse mediului și comunităților locale de proiectele energetice sau de activitățile conexe acestora și de a contribui la creșterea gradului de aplicare a legislației de mediu. Obținem aceste lucruri prin:

  • Susținerea comunităților locale care se opun proiectelor dăunătoare prin consiliere juridică și comunicare în media sau către autoritățile competente a problemelor întâmpinate;
  • Acces la informații, participare publică și acces la justiție pentru a cere aplicarea legislației de mediu;
  • Comunicare cu autoritățile competente la nivel local, național și european pentru a le aduce la cunoștință posibile încălcări ale legislației;
  • Comunicarea cazurilor către publicul larg pentru creșterea conștientizării asupra problemelor ce țin de nerespectarea legislației de mediu.

Ultimele articole

Ghidul explicativ al Evaluării impactului asupra ...

Evaluarea impactului asupra mediului este un prim pas esențial pentru succesul unui proiect de…

Mai mult

Cerere pentru întrunirea membrilor Comitetului co...

În data de 6 septembrie 2022, a intrat în vigoare Ordinul nr. 1.081 privind înființarea…

Mai mult

PUTEREA UNEI COMUNITĂȚI. Gorjenii lui Brâncuși...

Valea Bistriței, așa cum o știm, va dispărea dacă noi nu facem nimic.” Așa și-au spus…

Mai mult

Scrisoare deschisă către Comisia Europeană refe...

Asociația Bankwatch România, alături de alte organizații de mediu și civice din țară, a…

Mai mult

Scrisoare deschisă către Președinta Comisiei Eu...

Cu ocazia întâlnirii dintre Premierul Nicolae Ciucă și Președinta Comisiei Europene, Ursula…

Mai mult

Senatul votează luni proiectul de lege pentru mod...

Senatul va vota luni o propunere legislativă care permite modificarea ariilor protejate pentru…

Mai mult