fbpx

Ghidul explicativ al Evaluării impactului asupra mediului (EIA)

Evaluarea impactului asupra mediului este un prim pas esențial pentru succesul unui proiect de infrastructură. Înainte ca proiectul să fie început, este nevoiea ca impactul pe care acesta îl are asupra mediului înconjurător să fie analizat. 

 Directiva 2011/92/UE privind  evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, a fost modificată prin Directiva 2014/52/UE astfel: 

Fiecare stat membru al UE are propria legislație națională care reglementează în detaliu procedura EIA. Puteți verifica legislația națională, de exemplu, aici .

Este nevoie ca pentru fiecare proiect, de la instalarea de centrale termince până la dezvoltarea unor noi autostrăzi, să fie evaluat impactul pe care acesta îl are asupra mediului. Orice membru al publicului interesat poate participa la procedura EIA.
Consultarea publicului este un aspect esențial al procesului de EIM.”

 

Ca și Bankwatch România, toate organizațiile neguvernamentale de protecție a mediului pot participa la consultări: „Se consideră organizațiile neguvernamentale care promovează protecția mediului (și care îndeplinesc toate cerințele prevăzute de legislația națională) au un interes; prin urmare, aceste organizații sunt considerate ca fiind membri ai publicului interesat.

Acest material a fost realizat de Asociația Justice and Environment (J&E), o rețea de organizații pentru dreptul mediului.

Pentru mai multe detalii, accesați documentul acesta.

LeafletEIA - Romanian