Organizațiile WWF România, Bankwatch România, 2Celsius și Declic au transmis o scrisoare…
România se află într-un moment critic în procesul său de tranziție energetică, în contextul eforturilor europene de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și a angajamentelor naționale în domeniile climatic și energetic. Campania urmărește accelerarea acestui proces transformativ într-un mod durabil și just și poziționarea cetățeanului în centrul eforturilor de decarbonizare.
Promovarea continuă a combustibililor fosili ca soluție intermediară pentru tranziție și infrastructura energetică învechită constituie obstacole majore în procesul de decarbonizare. Pentru ca România să își atingă obiectivele climatice și să asigure o tranziție energetică de succes, sunt necesare investiții semnificative în mai multe domenii esențiale: eficiența energetică în toate sectoarele economiei naționale, extinderea și modernizarea rețelelor electrice, implementarea soluțiilor de stocare, descentralizarea producției de energie electrică prin crearea de comunități de energie și dezvoltarea sectorului prosumatorilor, implementarea la scară largă a tehnologiilor de producție a energiei electrice din surse renegerabile (solar și eolian).
O altă componentă fundamentală a tranziției energetice este respectarea legislației de mediu. Respectarea strictă a reglementărilor de mediu nu doar că protejează ecosistemele și sănătatea publică, dar asigură și că tranziția către un sistem energetic curat este realizată în mod durabil și responsabil. Abaterea de la aceste standarde riscă să submineze eforturile de combatere a schimbărilor climatice și de protecție a biodiversității, amplificând astfel costurile sociale și economice pe termen lung.
Crizele recente au evidențiat vulnerabilitățile sistemului energetic și au accentuat fenomenul de sărăcie energetică, afectând în special comunitățile vulnerabile. Aceste provocări subliniază necesitatea urgentă de a accelera tranziția energetică, prin investiții strategice și politici publice eficiente, care să abordeze atât nevoile imediate ale cetățenilor, cât și obiectivele pe termen lung de protecție a mediului și de dezvoltare sustenabilă.
Campania de tranziție energetică are ca scop accelerarea procesului transformativ într-un mod durabil și just, reducerea vulnerabilităților energetice și implicarea activă a cetățenilor în procesul decizional. Ne propunem să atingem aceste obiective prin:
Organizațiile WWF România, Bankwatch România, 2Celsius și Declic au transmis o scrisoare…
WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), Declic, Bankwatch și 2Celsius au trimis Ministerului…
În 29 mai 2024, peste 40 de organizații ale societății civile din România cu expertiză în…
București, 18 martie 2024 Consultările publice pentru revizuirea Planului Național Integrat…
Reconfigurarea alternativelor economice, sociale și de mediu la nivelul Văii Jiului reprezintă…
Pompele de căldură pot fi o soluție alternativă la extinderea rețelelor de gaze și hidrogen,…