Organizațiile WWF România, Bankwatch România, 2Celsius și Declic au transmis o scrisoare…
Lipsa investițiilor și vechimea sistemelor de termoficare au cauzat probleme legate de distribuția agentului termic și a apei calde, locuințele din România debranșându-se constant de la sistemele centralizate ale orașelor. Mare parte dintre aceste sisteme, dar și centralele individuale care le-au luat locul, utilizează pentru generarea agentului termic sau a apei calde combustibili fosili. Prin această campanie, încurajăm unitățile administrativ-teritoriale și comunitățile să adopte surse de energie regenerabilă pentru producerea agentului termic și a apei calde în sistemele centralizate de termoficare.
Încălzirea spațiilor și a apei reprezintă aproximativ o treime din cererea finală de energie în Uniunea Europeană, iar peste 75% din această căldură este generată prin arderea combustibililor fosili. Utilizarea gazului în centralele individuale de apartament a crescut la nivel european cu 50% din 1990. Dezvoltarea tuturor soluțiilor de încălzire nepoluantă în vederea eliminării treptate a combustibililor fosili în încălzire este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice și pentru a scăpa de dependența de combustibili fosili.
În România, conform Strategiei energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, publicată în 2024, România are în prezent un total de circa 7,5 mil. locuințe locuite, doar 1,2 milioane sunt racordate la un sistem de termoficare centralizat. O treime din locuințe, aproximativ 2,5 milioane, se încălzesc direct cu gaz, folosind centrale individuale, sau sobe. La finele anilor 1980, în România existau peste 300 de sisteme de termoficare centralizate, iar în 2020 numărul acestora a ajuns la 50.
Având în vedere aceste cifre și obiectivele naționale de decarbonizare și de neutralitate climatică ale României, este necesar ca instituțiile centrale să faciliteze finanțări pentru utilizarea diferitelor surse de energie sustenabilă pentru termoficare. De asemenea, unitățile administrativ-teritoriale trebuie să fie informate legat de beneficiile acestor resurse de energie regenerabilă și de existența surselor de finanțare pentru utilizarea acestor.
Scopul campaniei este de a crește numărul de orașe care adoptă surse regenerabile pentru sistemele centralizate de încălzire și de a dezvolta și extinde programele de finanțare pentru proiectele de termoficare sustenabilă. Ne propunem să facem aceste lucruri prin:
Organizațiile WWF România, Bankwatch România, 2Celsius și Declic au transmis o scrisoare…
WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), Declic, Bankwatch și 2Celsius au trimis Ministerului…
În 29 mai 2024, peste 40 de organizații ale societății civile din România cu expertiză în…
București, 18 martie 2024 Consultările publice pentru revizuirea Planului Național Integrat…
Reconfigurarea alternativelor economice, sociale și de mediu la nivelul Văii Jiului reprezintă…
Pompele de căldură pot fi o soluție alternativă la extinderea rețelelor de gaze și hidrogen,…