Fondul pentru Tranziție Justă trebuie să continue! 

Rețeaua Bankwatch, alături de Bankwatch România, și alte 40 de organizații ale societății civile din Europa solicită liderilor Uniunii Europene să asigure finanțare pentru tranziția justă în următorul buget al UE. Pe măsură ce noua Comisie Europeană și Parlamentul își încep mandatul, 42 de organizații ale societății civile din întreaga Europă au transmis o declarație prin care le cer liderilor UE să asigure continuitatea Fondului pentru Tranziție Justă (FTJ) în următorul buget al UE.  

În prezent, 92 de regiuni din Europa beneficiază de Fondul pentru Tranziție Justă pentru a atenua impactul închiderii industriilor cu emisii ridicate de carbon în regiunile din UE. Unele regiuni europene vor finaliza procesul în câțiva ani, dar altele se confruntă cu o tranziție mult mai lungă și mai dureroasă spre o decarbonizare completă și echitabilă.   

Abordarea provocărilor de mediu, economice și sociale într-un mod coordonat este o provocare cheie pentru tranziția ecologică. Fondul pentru Tranziție Justă este unic prin faptul că își propune să facă exact acest lucru prin planuri adaptate nevoilor și contextelor locale. Este un instrument esențial pentru o tranziție integrată către o societate durabilă”, declară Mags Bird, ofițer senior de politici pentru tranziție justă la WWF European Policy Office. 

Fondul pentru Tranziție Justă - rol esențial pentru coeziunea regiunilor europene

Momentul acestei declarații este deosebit de important, având în vedere viitoarea revizuire la jumătatea perioadei a politicii de coeziune a UE, revizuirea Fondului pentru Tranziție Justă și propunerea Comisiei Europene pentru noul cadru financiar multianual, care va fi urmată de negocieri cu Consiliul UE și Parlamentul European.   

În timp ce direcțiile politice ale următoarei Comisii Europene includ angajamentul de a „crește în mod semnificativ finanțarea pentru o tranziție justă în următorul buget pe termen lung”, există, de asemenea, semnale din diferite colțuri ale Uniunii că fondul ar trebui fie întrerupt în întregime, fie modificat semnificativ. Acest lucru poate reprezenta un obstacol semnificativ pentru eforturile deja demarate ale regiunilor, inclusiv din România, de a realiza tranziția la o economie cu emisii scăzute într-un mod planificat, strategic, de care întreaga populație să beneficieze. Alternativa poate arunca regiunile într-un proces haotic, cu impact profund negativ asupra comunității și economiei, similar celui cauzat de procesele de dezindustrializare de la începutul anilor 1990.  

„Acordul verde european este în faza de implementare și, deși promite să reducă emisiile, necesită, de asemenea, un dialog permanent cu cetățenii pentru a le menține încrederea. Este esențial ca statele membre și instituțiile UE să demonstreze că își pot satisface nevoile de bază și pot oferi o plasă de siguranță. Extinderea Fondului pentru tranziție justă dincolo de actualul buget pe termen lung al UE ar demonstra că UE este serioasă în ceea ce privește cererile publicului pentru o tranziție energetică justă din punct de vedere social, în special în regiunile care se îndepărtează de combustibilii fosili”, afirmă Olivier Vardakoulias, coordonator al politicii de finanțare și subvenții la Climate Action Network (CAN) Europa. 

Prin această declarație, principalele organizații ale societății civile din Europa subliniază importanța menținerii Fondului pentru Tranziție Justă ca instrument financiar dedicat în cadrul politicii de coeziune, menținând în același timp abordarea sa teritorială pentru a se asigura că sprijinul este alocat regiunilor care au cea mai mare nevoie de el. În plus, ONG-urile solicită liderilor UE să se asigure că următoarea versiune a fondului aplică condiționalități sociale mai puternice pentru a proteja comunitățile cele mai vulnerabile, precum și condiții de mediu mai solide pentru a se asigura că proiectele finanțate au o contribuție pozitivă la obiectivele UE în materie de energie, climă și biodiversitate. 

România are nevoie în continuare de Fondul pentru Tranziție Justă

Obiectivele europene de combatere a schimbărilor climatice și de decarbonizare a economiei pot fi atinse doar dacă oamenii văd în tranziția verde o oportunitate de a avea o viață mai bună, mai curată. Dar pentru ca aceasta să se întâmple, regiunile cele mai vulnerabile trebuie susținute activ cu fonduri și măsuri specifice. Iar Fondul pentru Tranziție Justă (FTJ) asta face. Pentru aproape 15% din populația României. Tranziția în regiunile mono-industriale este un proces generațional și doar prin continuitatea FTJ și o implementare eficientă putem susține un proces planificat, strategic, echitabil, care să ajute cele 6 județe beneficiare ale României să se dezvolte într-o nouă paradigmă”, precizează Eliza Barnea, Coordonator Campanie Tranziție Justă, Bankwatch România.