Crește presiunea asupra BERD pentru a renunța la proiectele pe cărbune
BERD sub presiune pentru stoparea finanțărilor de combustibili fosili
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare rămâne în urma altor instituții financiare internaționale majore, ce renunță la finanțarea proiectelor energetice poluante.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) organizează săptămâna aceasta o serie de consultări cu privire la noua sa politică energetică și crește presiunea asupra băncii să oprească finanțările pentru noi proiecte pe bază de combustibili fosili, începând cu cele pe cărbune.
În pofida faptului că finanțatori publici internaționali precum Banca Mondială (BM) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au anunțat în ultimele luni limitări stricte ale finanțării pentru proiecte pe cărbune, BERD pare hotărâtă să continue finanțarea celui mai poluant dintre combustibilii fosili.
În timpul consultării publice organizate astăzi la Belgrad, Serbia, organizațiile 350.org, SEE Change Net, CEKOR, Fractal, Bankwatch și alte grupuri i-au transmis băncii o petiție semnată de 16 725 de persoane prin care i se cere băncii să oprească finanțările pentru combustibili fosili, începând cu cele pentru cărbune. Un eveniment similar a avut loc luni la Istanbul și un altul va avea loc vineri la Moscova.
“Noua Strategie Energetică a BERD este sub umbrela Inițiativei pentru Energie Durabilă a băncii și astfel tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon pare a fi tema centrală a noii politici”, a declarat Fidanka Bacheva-McGrath, coordonator Bankwatch. “În practică însă, aceasta înseamnă doar o mică reducere a investițiilor în sectorul cărbune, în timp ce sprijinul general pentru sectorul combustibili fosili continuă ca de obicei.”
Activiștii nu sunt singuri în apelurile lor către bancă să își revizuiască abordarea. Comisarul european pentru Climă, Connie Hedegaard, le-a cerut recent BERD, BEI și Băncii Mondiale – ce au împreună 130 miliarde euro de împrumutat anual – să pună capăt sprijinului pentru combustibili fosili în procesele de revizuire a politicilor lor energetice. Dintre aceste trei bănci la care a făcut referire Comisarul european, Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții au anunțat deja practic oprirea finanțării pentru proiecte pe cărbune.
Bacheva-McGrath a adăugat: “Deși BERD are un portofoliu mai mic decât BM și BEI, această bancă regională este cel mai mare finanțator public în statele în care operează și are un rol semnificativ de jucat fie în consolidarea combustibililor fosili în sectorul energetic al regiunii fie, alternativ, în transformarea majoră către economii cu emisii reduse de carbon.”
Între 2006 și 2011, perioada în care a fost în vigoare cea mai recentă politică energetică a BERD, finanțările pentru cărbune au crescut de la 60 milioane la 262 milioane euro annual, conform calculelor Bankwatch. În această perioadă, finanțarea pentru combustibili fosili a reprezentat 48% din portofoliul instituției din sectorul energetic.
Importanța acestor fapte pentru climă nu poate fi ignorată: potrivit unui raport din 2012 al Carbon Tracker Institute, Londra, 80% din rezervele de combustibili fosili trebuie să rămână în subteran pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 2°C.
“Anul acesta poate și trebuie să constituie un punct de cotitură pentru acțiunea globală privind schimbările climatice”, a declarat Tim Ratcliffe, activist din cadrul 350.org. “Unul dintre imperativele cele mai importante acum este oprirea sprijinului public pentru combustibili fosili. Recent BM și BEI au arătat clar că vor să pună capăt finanțărilor pentru cărbune și să sprijine în totalitate tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Dacă BERD nu le urmează exemplul prin noua strategie energetică, nu numai că se va confrunta cu un portofoliu de active irecuperabile, ci va realiza că îi este imposibil să fie un factor al schimbării în regiunile în care operează, pentru că mulți actori privați se vor mișca mai rapid decât BERD și în direcția emisiilor reduse de carbon.”
Note:
(1) Petiția 350.org Divest EBRD From Fossil Fuels: http://act.350.org/sign/EBRD
(2) Proiectul de politică energetică a BERD supus consultării publice: http://www.ebrd.com/pages/news/events/energy-policy-belgrade.shtml
(3) Material pentru presă cu privire la finanțările din domeniul energetic ale băncilor publice europene (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții): https://bankwatch.ro/wp-content/uploads/2024/08/briefing-EnergyLending-22Apr2013.pdf
(4) Raportul Invest in Haste, Repent at Leisure – pentru mai multe informații privind investițiile băncilor de dezvoltare europene în domeniul combustibililor fosili: http://seechangenetwork.org/index.php/publications/invest-in-haste-repent-at-leisure.html
(5) Pe 16 septembrie, Bankwatch organizează o dezbatere ‘google hangout’ despre revizuirea politicii energetică a BERD cu o serie de experți. Dacă doriți să luați parte la dezbatere, trimiteți email la claudia.ciobanu (at) bankwatch.org.