Gaz fosil

Gazele (metan, de șist) sunt combustibili fosili care emit jumătate din dioxidul de carbon produs în mod obișnuit de cărbune, însă au în componență metanul, un „ucigaș tăcut” pentru mediu. Metanul este de 34 de ori mai potent decât CO2-ul în captarea căldurii pe o perioadă de 100 de ani și de 86 de ori pe o perioadă de 20 de ani. De asemenea, emisiile de metan sunt în continuă creștere la nivel global, iar odată cu înmulțirea proiectelor crește și riscul scurgerilor de metan, greu de controlat. 

Experții preconizează că Pământul se va încălzi deja în 2025 cu 1,5 grade mai mult față de perioada preindustrială, mult mai repede decât a fost estimat până acum. Criza climatică este mai aproape ca oricând, iar efectele se văd și în România. Eforturile la nivelul Uniunii Europene sunt considerabile, însă momentan nu sunt de ajuns pentru a evita un colaps climatic. Pentru a putea atinge neutralitatea climatică, țările Uniunii trebuie să reducă treptat utilizarea combustibililor fosili. Gazul este al doilea cel mai poluant combustibil, după cărbune. 

Până în 2040 va trebui să eliminăm treptat inclusiv gazul fosil pentru a atinge dezideratul climatic și implicit pentru a evita colapsul. Dar terenul trebuie pregătit mult mai devreme. Chiar dacă vom opri utilizarea gazului în 2040, emisiile vor rămâne în atmosferă pentru câțiva zeci de ani. Așadar, finanțarea și implementarea de noi proiecte energetice pe bază de gaze fosile trebuie să înceteze acum

Nu va fi ușor. Modalitatea principală de încălzire sunt gazele fosile, iar producția de energie electrică din gaze este pe locul patru în România. Însă este necesar. Pentru a putea proteja mediul și clima așa cum am promis, tranziția de la cărbune nu se poate face prin gazul fosil. Din păcate nu există un consens la nivel european, statele membre din Europa de Est, inclusiv România, susțin că gazul este pretabil pentru decarbonizarea sectorului energetic. 

Prin această campanie ne propunem să:

  • limităm investițiile publice în noi infrastructuri de gaze fosile
  • susținem excluderea gazelor fosile din politicile publice pentru energie și dezvoltare durabilă
  • prevenim tranziția energetică prin gaz fosil în detrimentul energiei regenerabile
  • monitorizăm respectarea legislației de mediu a proiectelor energetice pe bază de gaze fosile

În secțiunile de mai jos găsiți ce am făcut până acum pe tema gazelor fosile.