fbpx
Află totul despre noi

Misiune

Bankwatch România este o asociație înființată în iulie 2012, al cărei scop este de a preveni impactul negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și de a promova alternative durabile și participarea publicului la luarea deciziilor. Membrii fondatori ai asociației sunt Ionuț Apostol (CEE Bankwatch Network), Cătălina Rădulescu (avocat), Crisanta Lungu (Greenpeace România), Andreea Ofițeru (jurnalist) și CEE Bankwatch Network.

Obiectivele pe care Asociația și le-a propus includ:

Creșterea gradului de conștientizare

Creșterea gradului de conștientizare și implicare în ceea ce privește activitățile instituțiilor financiare internaționale în Europa Centrală și de Est și impactul de mediu și social al acestora.

Promovarea transparenței decizionale

Promovarea transparenței decizionale și a participării publice în ceea ce privește politicile și proiectele instituțiilor financiare internaționale precum și în ceea ce privește luarea oricăror decizii cu impact asupra mediului luate de orice instituții naționale sau internaționale.

Cooperarea cu organizații neguvernamentale

Cooperarea cu organizații neguvernamentale pentru oprirea sau limitarea impactului proiectelor cu potențial impact de mediu și social.

Apărarea dreptului la un mediu sănătos

Apărarea dreptului la un mediu sănătos, protecţia naturii, prevenirea schimbărilor climatice, protecţia mediului urban, promovarea surselor regenerabile de energie, promovarea unor modele de viaţa ecologice, prin orice mijloace legale.

Consolidarea societăţii civile

Consolidarea societăţii civile prin încurajarea participării publicului la luarea deciziilor în administraţia publică.

Protecţia drepturilor fundamentale

Protecţia drepturilor fundamentale: dreptul la un mediu sănătos, dreptul la şanse egale, acces la justiţie, dreptul la viaţă, libertatea de exprimare etc.

Formarea şi dezvoltarea resurselor umane.

Formarea şi dezvoltarea resurselor umane în special în zonele dependente de industria carboniferă.

 

 

Echipa


Eliza Barnea

Eliza este expert în dezvoltare, cu focus pe tranziție justă, acțiune climatică și incluziune socială. A colaborat în trecut cu Banca Mondială și Fundația Friedrich Ebert România, pentru care…

Ioana Ciută

Ioana Ciută s-a alăturat echipei Bankwatch în 2014 pentru a coordona campania “Balcani Fără Cărbune” din cadrul CEE Bankwatch Network. Aceasta are ca principal obiectiv stoparea construcției…

Teofil Lata

Teofil Lata este coordonatorul campaniei Minerit și termocentrale. Prin acest rol, Teofil se va asigura că România își va respecta obiectivele asumate în privința reducerii treptate a cărbunelui din…

Laura Nazare

Laura Nazare s-a alăturat echipei Bankwatch în 2017 implicându-se în implementarea proiectului Accelerating the Energy Transformation of Central and Eastern Europe and Learning from the German Experience…

Raluca Petcu

Începând cu septembrie 2022, Raluca a preluat coordonarea campaniei de gaze fosile. Ea s-a alăturat în 2020 echipei Bankwatch și a coordonat activitatea de comunicare a organizației. Acum…

Anca Popescu

Anca Popescu este coordonatoarea departamentului de comunicare al echipei Bankwatch România. Chiar dacă a început de puțin timp, din 2022, este hotărâtă să-și sprijine colegii pentru a-și face cunoscute…

Vlad Popescu

Vlad Popescu și-a început activitatea alături de Bankwatch în 2021. El ocupă actual poziția de director al asociației, îmbinând managementul organizației cu cel de proiect. În același timp desfășoară…

Gabriela Stătescu

S-a alăturat echipei Bankwatch România în anul 2015, printre responsabilitățile ei numărându-se pregătirea rapoartelor financiare trimestriale și anuale aferente tuturor proiectelor și campaniilor derulate, comunicarea cu furnizorii și partenerii…

Adina-Cristiana Zoican

Adina-Cristiana Zoican este parte din echipa Bankwatch de la începutul lui septembrie 2022. Rolul său de Specialist Social Media îî…

Fridolin

Fridolin face parte din echipă din 2014 și este responsabil de asigurarea bunei dispoziții în birou. A participat la numeroase vizite de lucru în zone miniere din România, dar…

Cooper

Cooper s-a alăturat echipei în 2023, alături de Eliza, ca ofițer de legătură între membrii Bankwatch România. Brac german sârmos abandonat în pădure într-o altă viață, Cooper își petrece…

Parteneri

Asociația Bankwatch România face parte din Bankwatch Network, o rețea formată din 16 organizații membre active în 14 țări din Europa Centrală și de Est. Înființată în 1995, Bankwatch Network monitorizează instituții financiare publice care sunt responsabile pentru investiții de miliarde de euro în toată lumea și colaborează cu comunitățile locale afectate pentru a demasca puterea lor disproporționată.

Bankwatch

Asociația Bankwatch este membră a următoarelor organizații/coaliții:

Justice and Environment

Europe Beyond Coal

Coaliția pentru Mediu din România

Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Dezvoltare

De-a lungul timpului, Bankwatch România a lucrat alături de următoarele organizații:

Din România:

Greenpeace România

WWF România

2Celsius

Internaționale:

Climate Action Network Europe

E3G

Sandbag

Health and Environment Alliance

Finanțatori

Asociația Bankwatch România este recunoscătoare finanțatorilor care ne-au făcut posibilă activitatea de-a lungul timpului:

European Climate Foundation

Ministerul Federal German pentru Mediu, Conservarea Naturii și Siguranță Nucleară prin programul EUKI

Open Society Institute

Uniunea Europeană

Grassroots Foundation

Environment Defender Law Center

Bankwatch România este o asociație înființată în iulie 2012, al cărei scop este de a preveni impactul negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și de a promova alternative durabile și participarea publicului la luarea deciziilor.

Membrii fondatori ai asociației sunt Ionuț Apostol (CEE Bankwatch Network), Cătălina Rădulescu (avocat), Crisanta Lungu (Greenpeace România), Andreea Ofițeru (jurnalist) și CEE Bankwatch Network.

Obiectivele pe care Asociația și le-a propus includ:

  1. Creșterea gradului de conștientizare și implicare în ceea ce privește activitățile instituțiilor financiare internaționale în Europa Centrală și de Est și impactul de mediu și social al acestora.
  2. Promovarea transparenței decizionale și a participării publice în ceea ce privește politicile și proiectele instituțiilor financiare internaționale precum și în ceea ce privește luarea oricăror decizii cu impact asupra mediului luate de orice instituții naționale sau internaț
  3. Cooperarea cu organizații neguvernamentale pentru oprirea sau limitarea impactului proiectelor cu potențial impact de mediu și social.
  4. Apărarea dreptului la un mediu sănătos, protecţia naturii, prevenirea schimbărilor climatice, protecţia mediului urban, promovarea surselor regenerabile de energie, promovarea unor modele de viaţa ecologice, prin orice mijloace legale.
  5. Consolidarea societăţii civile prin încurajarea participării publicului la luarea deciziilor în administraţia publică.
  6. Creșterea gradului de conştientizare privind necesitatea protejării mediului în rândul factorilor de decizie precum şi al publicului.
  7. Protecţia drepturilor fundamentale: dreptul la un mediu sănătos, dreptul la şanse egale, acces la justiţie, dreptul la viaţă, libertatea de exprimare etc.
  8. Formarea şi dezvoltarea resurselor umane.