fbpx

Parlamentul European a decis retragerea UE din Tratatul Carta Energiei. Ce face România?

Astăzi, Parlamentul European a decis cu o majoritate covârșitoare de voturi retragerea UE din Tratatul Carta Energiei, un acord internațional depășit care ar fi îngreunat tranziția energetică.

Încheiat în 1998, tratatul este semnat de aproximativ 50 de țări la nivel mondial inclusiv UE ca bloc, cu scopul de a proteja financiar investițiile străine în infrastructura energetică între membrii acordului. În baza lui, companiile pot da în judecată guverne pentru politicile energetice care le afectează investițiile. Comisia Europeană și mai multe state membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la piedicile pe care acest acord le-ar putea pune tranziției verzi.

Până la această decizie, 11 state membre s-au retras individual din acest tratat, pentru a pune capăt pericolului pe care îl reprezintă. În ultimii doi ani, Spania, Franța, Germania, Olanda, Slovenia, Polonia, Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Portugalia și Marea Britanie și-au anunțat retragerea, iar Italia s-a retras mai devreme, în 2016.

Acum Parlamentul European a decis retragerea UE ca bloc. Decizia trebuie să fie confirmată și în Consiliu, dar s-a ajuns deja la un acord preliminar și se anticipează că un acord final ar putea avea loc deja în luna mai.

Până în prezent, România nu și-a exprimat decizia pentru o retragere individuală din tratat, ceea ce va face mai dificil procesul de gestionare a statutului de membru, care până acum era coordonat de Comisie. De asemenea, motivul principal al retragerii este faptul că deciziile curților de arbitraj contravin de multe ori legislației europene.

Încurajăm autoritățile din România responsabile – Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și Ministerul Afacerilor Externe – să ia cât mai rapid o decizie în favoarea retragerii din acest tratat periculos. Avantajele sunt evidente, companiile din domeniul energiei nu vor mai putea aduce litigii României pentru proiectele începute după data retragerii, iar țara noastră va putea lua deciziile potrivite la nivel național pentru decarbonizare fără teama unor dispute internaționale”, a spus Raluca Petcu, Coordonatoare campanie gaze fosile, Bankwatch România.

Când UE va părăsi Tratatul Carta Energiei, statele membre care nu se retrag riscă în continuare litigii investiționale costisitoare. Acestea pot fi trimise în judecată pentru implementarea și aplicarea legislației UE. Alegerea corectă pentru cetățenii europeni este clară: ieșirea din tratat, astfel putem să evităm plata unor sume consistente din bani publici investitorilor străini”, a adăugat Fabian Flues, expert investiții la PowerShift, organizație neguvernamentală din Berlin cu experiență în politici internaționale de comerț și investiții.

Votul de astăzi a trecut cu 560 voturi pentru și 43 împotrivă. Acesta vine pe baza unei propuneri a Comisiei pentru ca instituțiile UE și Euratom să se retragă din Tratatul Carta Energiei. Comisia consideră că TCE nu este în concordanță cu ordinea juridică a UE, cu politica sa de investiții și cu obiectivele energetice și climatice. Decizia a venit după mai multe luni de impas, lăsând deschisă opțiunea statelor membre de a rămâne în tratat, dar facilitând în același timp ieșirea coordonată pentru altele.

Mai multe organizații din România au cerut anul trecut Guvernului să susțină retragerea UE din tratat și să ia în considerare o retragere coordonată.