fbpx

Proteste față de participarea unei Bănci Europene la un eveniment ce subminează conferința privind schimbările climatice din Varșovia

Varșovia – Într-o serie de capitale europene au loc astăzi proteste față de participarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare la un eveniment organizat în Polonia de Asociația Mondială a Cărbunelui (International Coal and Climate Summit) în paralel cu conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

Organizațiile ce iau parte la acțiunile de protest [1] arată că prezența BERD la conferința industriei cărbunelui – ce subminează caracterul și substanța procesului din cadrul Națiunilor Unite [2] – reprezintă un semnal negativ, că banca intenționează să continue finanțarea din bani publici a proiectelor ce implică emisii semnificative de gaze cu efect de seră.

Bancă își revizuiește în prezent strategia energetică, iar participarea la conferința industriei cărbunelui sugerează că noua strategie nu va aborda în mod serious amenințarea schimbărilor climatice.

Delegați din toată lumea se adună în Varșovia pentru a nouăsprezecea convenție climatică anuală iar principalul element de discuție îl constituite dovezile clare din comunitatea științifică ce arată că pentru a limita creșterea temperaturii la nivel global la două grade Celsius este necesar ca două treimi din rezervele de combustibili fosili să rămână ne-exploatate în subteran.

BERD intenționează însă că continue investițiile în domeniul combustibililor fosili, inclusiv cărbune, potrivit proiectului de strategie energetică prezentat anul acesta [3]. În perioada 2006-2011, a actualei strategii energetice, 48% din totalul investițiilor BERD din sectorul energetic (de 6,7 miliarde euro) au fost direcționate către combustibili fosili. Finanțarea proiectelor din sectorul cărbunelui a crescut în această perioadă de la 60 la 226 milioane euro pe an.

Fidanka McGrath, coordonator Bankwatch, a declarat: “Conferința industriei cărbunelui bate toba despre așa-numita tehnologie a “cărbunelui curat”, o ultimă încercare de a sprijini o industrie învechită și pe moarte. În acest context, e dificil să iei în serios angajamentul BERD de a combate schimbările climatice cu noua sa strategie energetică. Dacă această strategie nu suferă modificări majore, acționarii BERD ar putea să voteze și modificarea numelui în “Banca Europeană pentru Emisii de Carbon și Distrugere”. Proiectele pe bază de cărbune nu duc la reconstrucție și dezvoltare, ci mențin în statele în care bancă oferă finanțare o stare de fapt care ne aduce mai aproape de o catastrofă climatică.”

Vara aceasta peste o sută de organizații au transmis comentarii la proiectul de strategie energetică și i-au cerut BERD să urmeze exemplul Băncii Europene de Investiții, de a stabili criterii stricte în ceea ce privește finanțarea proiectelor de minerit și termocentrale pe cărbune [4].

Noua strategie energetică urmează să fie aprobată de Consiliul Director al BERD pe 10 decembrie.

Pentru mai multe informații:

Fidanka McGrath, Coordonator Bankwatch

Mobil: +359 899 876 095, Email: fidankab(at)bankwatch.org

În Varșovia:

Kuba Gogolewski, Coordonator Bankwatch – energie

Mobil: + 32 28 93 10 32, Email: kuba.gogolewski (at) bankwatch.org

În București:

Ionuț Apostol, Bankwatch România, președinte

Mobil: 0721 251 207 Email: ionut (at) bankwatch.org

Note

[1] Imagini de la acțiuni vor fi disponibile la http://www.flickr.com/photos/bankwatch

[2] ‘International Coal and Climate Summit’ este organizat sub egida ‘tehnologiilor, oportunităților și inovațiilor din domeniul cărbunelui curat’; mai multe informații din acest domeniu sunt disponibile în acest raport: www.bankwatch.org/documents/no-such-thing-as-clean-coal.pdf

[3] Mai multe informații cu privire la proiectul de strategie energetică în acest raport: http://bankwatch.org/sites/default/files/briefing-EBRD-energypolicydraft-23Jul2013.pdf

[4] Printre recomandări se numără un nivel alternativ de preț a emissilor de gaze cu efect de seră și un standard de emisii stabilit la un nivel de cel puțin 350 g Co2/ kWh. Comentariile detaliate la strategie energetică BERD sunt disponibile la  http://bankwatch.org/sites/default/files/comments-EBRD-energy-strategy-24-Sep2013.pdf

Proteste față de participarea unei Bănci Europene la un eveniment ce subminează conferința privind schimbările climatice din Varșovia

Varșovia – Într-o serie de capitale europene au loc astăzi proteste față de participarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare la un eveniment organizat în Polonia de Asociația Mondială a Cărbunelui  (mai mult…)

Comment(1)

  1. Inscription says:

    Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

Post a comment