fbpx

15 sfaturi practice pentru diminuarea facturilor la energie electrică și gaz și economisirea energiei

cum sa economisesti energie_facturi gaze_facturi energie_sfaturi practice_bankwatch Romania

Suntem, ca societate, într-un moment de cotitură. Sociologii, specialiștii în biodiversitate, dar și economiștii vorbesc despre trei crize suprapuse: schimbările climatice, poluarea aerului și pierderea biodiversității. Iar consecințele războiului din Ucraina au dus la acutizarea acestora inclusiv la nivelurile cele mai profunde, amenințând siguranța energetică și alimentară la nivel global.  

Așadar, ce putem face, cum putem acționa la nivel individual și instituțional pentru a preveni scenarii și mai pesimiste? Putem deveni mai responsabili, mai conștienți, putem înlătura risipa și, ajutându-ne pe noi, vom ajuta natura să se regenereze, vom respira un aer mai curat și vom avea suficientă energie din surse regenerabile pentru toate nevoile unei societăți moderne. 


15 măsuri de
reducere a facturilor la energie electrică și gaz și de economisire a energiei, de la simplu la complex, la nivel individual:  


General valabil

 • Analizați și comparați ofertele furnizorilor de energie electrică și gaz și alegeți variantele de contracte care vi se potrivesc cel mai bine, în funcție de obiceiurile de consum. 


Iluminat  

 • Înlocuiți toate becurile, atât cele cu incandescență, cât și cele tip halogen, cu becuri LED de calitate; becurile LED au o durată de utilizare garantată de 20 ani și, chiar dacă investiția poate fi mai mare la început, se amortizează în câteva luni (în funcție de mărimea spațiului/locuinței și de numărul de becuri folosite), mai ales acum, în anotimpul rece. 
 • De fiecare dată când plecați dintr-o încăpere, stingeți lumina. 


Încălzire-răcire
 

 • În spațiile nefolosite temporar, fie că sunt clădiri de birouri, clădiri administrative, spații comerciale sau rezidențiale, setați termostatul la 15-17 grade Celsius. 
 • Setați termostatul sistemului de încălzire cu un grad mai puțin față de temperatura cu care erați obișnuiți. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru locuitorii din zonele temperate sunt de 18 grade Celsius, la interior, în anotimpul rece.   
 • Înlocuiți electrocasnicele vechi cu modele de ultimă generație care au un consum de curent mult mai mic, au mod de funcționare ECO și unele sunt chiar programabile. 
 • Nu folosiți simultan cei mai mari consumatori din incintă (birou/locuință). Identificați electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie și prioritizați înnoirea lor. 
 • Scoateți din priză toate aparatele pe care nu le folosiți. Analizele realizate au stabilit că, și atunci când sunt în stand-by, electrocasnicele consumă aproximativ 30% din energia folosită pentru funcționare. 
 • Solicitați montarea de contoare inteligente pentru electricitate, gaz, dar și pentru apă de către companiile de furnizare, dacă nu aveți încă. Aceste modele au o mare acuratețe în măsurarea consumului, sunt fiabile și, datorită citirii la distanță în perioada recomandată, vi se vor factura consumurile reale, nu estimate. 
 • Montați baterii cu aeratoare pentru economie la apa caldă menajeră (dar și pentru economii importante de apă). Bateriile cu senzori sunt o variantă și mai bună. 
 • Setați temperatura apei calde la maximum 50-55 grade Celsius. 


Izolație
 

 • Reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și non-rezidențiale pot duce la o economie de până la 30% la facturile de utilități. Puteți începe prin a afla care este nivelul eficienței energetice al clădirii, în urma unui audit de specialitate. 
 • Optați pentru tâmplărie termopan de calitate, cu triplu vitraj. Astfel vor fi mult diminuate pierderile de căldură. 
 • Fiți proactivi, chiar dacă blocul/casa în care locuiți și clădirea instituției unde lucrați nu sunt izolate termic. Cereți reprezentanților asociației de proprietari, primăriei, dacă e cazul conducerii administrative să facă demersuri pentru înscrierea în programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Cu toate obstacolele birocratice, de la dependență energetică și facturi uriașe pentru energie, la autonomie și chiar statut de prosumator este o evoluție necesară și urgentă!  
 • Potențialul de utilizare a resurselor regenerabile pentru producerea energiei curate este foarte mare în România (solar, eolian, geotermal etc.). Luați în calcul, pe lângă economiile la facturi din prezent, investițiile pe termen lung în panouri fotovoltaice/pompe de căldură. 


Recomandări pentru instituțiile publice: 

 • Renovarea accelerată a clădirilor publice – Valul Renovării finantat prin PNRR, ce pune la dispoziția autorităților publice centrale și locale 121.880.200 Euro. 
 • Înlocuirea becurilor în clădirile instituțiilor publice. De exemplu, numai Palatul Parlamentului   are un consum de energie electrică echivalent cu cel al unui oraș mai mic din România, precum Buftea, datorat și celor 120.000 de becuri cu care este iluminatSetarea termostatului sistemului de încălzire cu un grad mai puțin față de temperatura cu care au fost obișnuiți angajații în celelalte sezoane reci. Economie se poate face și la apa caldă folosită în instituțiile publice, așa cum a anunțat Primăria Capitalei.