La nivel european au fost formulate obiective clare pentru sistemele de încălzire centralizată ecologice: În conformitate cu Directiva (UE) privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, statele ar trebui să aibă ca „obiectiv” creșterea ponderii energiilor regenerabile în sistemele de încălzire centralizată cu un punct procentual în fiecare an, în perioada cuprinsă între 2020 și 2030.
Un sondaj realizat în rândul operatorilor centralelor de co-generare pe bază de cărbune a arătat că gazele naturale reprezintă, de departe, combustibilul de substituție predominant pe care operatorii intenționează să îl utilizeze după eliminarea treptată a cărbunelui. Conceptele de surse regenerabile pentru conversia aferentă alimentării sistemelor de încălzire centralizată reprezintă o excepție. Lipsa de viabilitate economică a energiei termice ecologice este menționată frecvent ca justificare în acest sens.
Fără îndoială, încălzirea din surse regenerabile trebuie să devină mai competitivă din punct de vedere economic. Cu toate acestea, există o serie de măsuri de reglementare care pot promova sistemele de încălzire centralizată ecologice. Acest raport realizat de Deutsche Umwelthilfe pentru România listează șapte astfel de soluții pentru a încuraja utilizarea sistemelor de încălzire regenerabile.