TOP 5 vești bune* pentru mediu în 2022, energie (verde) pentru 2023
Speranțe pentru 2023: Bankwatch România și Promisiunea unui Mediu Mai Protejat
Noi, la Bankwatch România, am intrat în noul an cu speranța că oamenii și natura se vor bucura de și mai mult respect și protecție, iar acest TOP al veștilor bune pentru mediu va fi mult mai bogat la sfârșitul lui 2023!
*Vestea mai puțin bună este legată de modificările aduse de Guvern Legii decarbonizării, fără consultare publică. În articolul „Legea decarbonizării doar de ochii lumii”, președinta asociației Bankwatch România, Ioana Ciută, atrage atenția că eforturile făcute pentru elaborarea și adoptarea Legii decarbonizării sunt subminate prin HG dată fără respectarea normelor legale, în timpul vacanței de Crăciun, prin care se amână cu aproape 10 luni închiderea a două unități pe lignit de la Turceni și Rovinari, cu o producție care totalizează 660 MW.
- A fost făcut public Raportul Administrației Prezidențiale a României privind schimbările climatice, document în care sunt prevăzute și măsurile care se vor lua la nivel național în acest domeniu și la elaborarea căruia au contribuit și analizele realizate de Bankwatch România în domeniul impactului sectorului energiei asupra mediului.
- A fost lansat studiul „Încălzire centralizată din surse regenerabile și alternative de energie pentru orașul Motru. Soluții și recomandări”, realizat de ISPE Proiectare și Consultanță pentru Bankwatch România. Studiul demonstrează că tranziția de la un sistem de încălzire centralizat, pe lignit, către unul 100% regenerabil este posibilă și viabilă economic, precum și finanțabilă din multiple surse de fonduri nerambursabile.
- Comisia Europeană a aprobat Programul Operațional Tranziție Justă 2021-2027 pentru România, care prevede un fond de 2,14 miliarde de euro pentru șase județe care vor fi afectate de măsurile ce se vor lua pentru decarbonizarea economiei: Gorj, Hunedoara, Dolj, Mureș, Prahova și Galați. Bankwatch România a contribuit la elaborarea Planurilor Teritoriale pentru Tranziție Justă în Hunedoara și Gorj și s-a asigurat că acestea conțin o componentă importantă de gender.
- În decembrie 2022 a fost semnat de către aproape 200 de țări un acord istoric privind protecția biodiversității, la summitul COP15. Acordul denumit „30-până în-30” obligă țările semnatare să ia măsuri pentru a opri extincția a sute de specii de viețuitoare pe tot globul și pentru conservarea a cel puțin 30% din zonele protejate ale planetei până în 2030.
- Legea decarbonizării a fost votată și a fost publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2022. Legea prevede că până în 2032, treptat, vor fi închise unități producătoare de energie pe bază de cărbune (lignit și huilă) cu o capacitate totală de 3225 MW (660 MW până la sfârșitul lui 2022*, 1425 MW până la sfârșitul lui 2025, 1140 MW până la finalul lui 2032)