Rezolvare parțială pentru problema apei potabile la Turceni
Condiții improprii la Submaidane
Oamenii care locuiesc în cartierul Submaidane din apropierea termocentralei de la Turceni au fost mereu expuși unor condiții improprii în ceea ce privește sănătatea și calitatea vieții. După ruperea barajului de la depozitul de cenușă de la finalul lui 2013, dar și în cei doi ani care au urmat pentru curățarea și ecologizarea gospodăriilor și terenurilor agricole de amestecul de apă, zgură și cenușă, comunitatea nu a avut posibilitatea de a se racorda la un sistem de distribuție a apei potabile sau la canalizare.
În a doua parte a anului trecut am vizitat comunitatea din cartierul Submaidane. Localnicii pe care i-am întâlnit nu mai sunt la vârsta tinereții, copiii sunt plecați în străinătate sau în marile orașe, iar cei rămași sunt aproape izolați de centrul Turceniului, dar și de beneficiile pe care ar trebui să le aibă locuitorii unui oraș parte a Uniunii Europene.
În urma vizitei în zonă, am efectuat analize pentru apa de băut extrasă din puțul unei gospodării aflate pe strada Submaidane. Pe baza acestor analize am observat prezența neobișnuită a metalelor grele în apă, un efect clar al deversării de cenușă (vezi articolul „După 10 ani, urmările deversării de cenușă de la Turceni încă se simt”). Ca urmare a acestor analize am dorit să montăm un sistem de filtrare, însă toate firmele din domeniu pe care le-am contactat ne-au spus că acest lucru ar fi extrem de costisitor și dificil de realizat din punct de vedere calitativ.
Ulterior, am efectuat o a doua serie de analize: am extras probe dintr-un puț particular, aflat la o gospodărie de pe strada Surupatele, iar rezultatele au fost conforme limitelor admise, însă forajul pentru acest puț a fost realizat la o adâncime mult mai mare.
La începutul lui 2024 am vrut să vedem cu ce soluții vine și administrația locală pentru a rezolva aceste probleme și, în cadrul unei noi vizite, reprezentanții primăriei Turceni ne-au prezentat un proiect pentru modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a apei potabile.
Turceni, 2023 (sursă: Arhiva Bankwatch)
Un proiect finalizat la mai bine de cinci ani
roiectul de modernizare și extindere a sistemului de distribuție a apei a fost început încă din 2018 și nu este în funcțiune nici la data publicării acestui articol. Printre motivele invocate pentru întârzierea acestui proiect se numără refacerea studiului hidrogeologic pentru realizarea forajelor, valori neconforme privind calitatea apei din puțurile forate inițial și proceduri îngreunate pentru eliberarea avizelor.
La încheierea acestui proiect, estimat inițial pentru finalul anului 2020, conform primăriei, populația va beneficia de un sistem de distribuție a apei inclusiv în zonele mai îndepărtate ale orașului (cum este și cartierul Submaidane), noi foraje și un sistem de gospodărire a apei, inclusiv filtrare, modernizat. Alături de reprezentanții primăriei am văzut aceste obiective pe care comunitatea așteaptă să fie puse în funcțiune. Obiectivele fac parte din proiectul „Reabilitare sistem integrat de alimentare cu apă orașul Turceni” și au fost recepționate în august 2023.
La final de februarie 2024 reprezentanții administrației locale i-au asigurat pe locuitori că vor avea posibilitatea de racordare la sistem începând cu lunile martie-aprilie.
În a doua parte a lunii aprilie am revenit cu un apel către primărie pentru a vedea dacă sistemul este funcțional și câte gospodării s-a racordat la acesta. Conform reprezentanților primăriei, aceste gospodării încă nu se pot racorda, sistemul va fi funcțional abia după aprobările din partea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare ADIA Gorj și Aparegio. Până atunci, reprezentanții primăriei speră ca cei de la Aparegio Gorj să fie pregătiți pentru punerea în funcțiune a noului sistem de distribuție.
Turceni, 2023 (Arhivă Bankwatch România)
Ce urmează?
Ne dorim ca locuitorii din Submaidane să beneficieze cât mai repede de acest sistem de distribuție a apei. Problema următoare a acestora va fi racordarea efectivă la sistem și costurile care vin cu această racordare. Reprezentanții primăriei ne-au asigurat în repetate rânduri că vor oferi susținere financiară gospodăriilor vulnerabile.
De asemenea, o altă etapă prin care va trece investiția primăriei este testul legat de încrederea populației. Din spusele comunității, confirmate și de reprezentanții primăriei, sistemul vechi de distribuție care nu ajungea în cartierul Submaidane, dar era folosit de o altă zonă a orașului, avea probleme grave legate de calitatea apei, aceasta fiind contaminată cu fier. Conform primăriei, odată cu cele trei noi foraje, dar și cu noul sistem de filtrare, calitatea apei a fost îmbunătățită. Cu toate acestea, întrebarea rămâne: va fi cu adevărat mai curată apa comparativ cu cea care ajungea în cartierul de blocuri în trecut?