fbpx

Cenușa de sub maidane

Petiție pentru sprijinirea familiilor afectate de poluarea cu cenușă de la Turceni

15 octombrie 2014

Bankwatch și Greenpeace solicită Guvernului României, Consiliului Județean Gorj și Prefecturii Gorj să intervină pentru ca locuitorii din zona termocentralei Turceni să-și poată folosi din nou terenurile agricole și să aibă acces la apă potabilă. Oamenii încă se confruntă cu efectele poluării cu cenușă în urma unui accident survenit în decembrie 2013 la depozitul de zgură și cenușă al termocentralei [1].

Bankwatch și Greenpeace au trimis astăzi o petiție autorităților publice pentru a urgenta lucrările de ecologizare pe terenurile afectate de poluarea cu cenușă și zgură din zona termocentralei pe cărbune Turceni. De asemenea, a fost lansat filmul ‚Cenușa de Sub Maidane’ [2] și o galerie de fotografii [3], ce spun povestea oamenilor din Turceni – Submaidane care au nevoie de sprijinul autorităților și aplicarea măsurilor promise de conducerea Complexului Energetic Oltenia.

Suntem nemulțumiți de evoluția lucrărilor de remediere și ecologizare și am solicitat autorităților locale, de mediu și Complexul Energetic Oltenia, Sucursala Turceni, să ia următoarele măsuri: curățarea terenurilor de cenușă și apoi acoperirea terenurilor cu sol fertil; curățarea apei din fântâni; refacerea drumului comunal; luarea măsurilor necesare pentru ca cenușa din zona termocentralei să nu fie spulberată de vânt”, se precizează în petiție.

De asemenea, locuitorii solicită urgentarea lucrărilor de ecologizare și identificarea instituțiilor responsabile și a mijloacelor prin care oamenii din zona Submaidane ar putea avea acces la apă potabilă, precum forarea la mai mare adâncime, montarea unor echipamente de filtrare a apei sau prin extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitate.

Lucrări de ecologizare amânate

Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a stabilit o serie de măsuri care să fie luate de Complexul Energetic Oltenia pentru remedierea situației, printre care îndepărtarea zgurii și cenușii de pe terenurile agricole și din gospodării, decolmatarea canalului de deviere a torenților, efectuarea unor lucrări de decontaminare a apei și a solului și despăgubirea cetățenilor din zona Submaidane.

Deși inițiate, aceste măsuri au fost sistate după doar două luni de la accident. Ulterior, conducerea Complexului Oltenia a derulat o procedură de achiziții pentru lucrările de ecologizare a zonei. Termenul inițial, de 30 septembrie 2014, pentru finalizarea lucrărilor de remediere nu mai este valabil pentru că procedura de achiziție a fost anulată, reluată și contestată. Astfel, noul termen pentru finalizarea lucrărilor este februarie 2015.

Acces la apă potabilă

Între timp, oamenii din Submaidane continuă să aștepte măsurile promise, fără a ști dacă terenurile pot fi folosite în siguranță pentru agricultură și ce măsuri ar putea lua pentru ca apa pe care o folosesc să fie consumată în siguranță. Localnicii sunt în continuare expuși la poluarea aerului în perioadele uscate și cu vânt, din cauza cenușii depuse pe terenuri și a celei provenite din depozitul termocentralei.

În urma unei dezbateri publice [4] realizate la nivel local de Bankwatch România în 7 septembrie 2014, oamenii din Submaidane au solicitat autorităților și conducerii Complexului Energetic să cureţe terenurile acoperite și acum cu un strat gros de cenușă și să le acopere cu sol fertil, să cureţe fântânile,să refacă drumul de acces, care devine impracticabil în zilele ploioase și să ia măsuri pentru ca cenuşa din zona termocentralei să nu fie spulberată de vânt.

Pentru mai multe informații:

Ionuț Apostol, ionut@bankwatch.org, 0721 251 207

Ionuț Cepraga, ionut.cepraga@greenpeace.org, 0724 302 487

Documente cu privire la accident, urmările acestuia și măsurile de remediere (de la Complexul Energetic Oltenia, Garda de Mediu, Agenția de Protecție a Mediului, Direcția de Sănătate Publică Gorj, rezultatele unor teste de apă, textul petiției) sunt disponibile la http://bit.ly/1pbbzPm

[1] În 15-20 decembrie 2013, în urma unei avarii la Depozitul de zgură și cenușă Valea Ceplea al Complexului Energetic Oltenia, situat în apropierea termocentralei Turceni, a avut loc o deversare de apă cu cenușă ce a inundat 15 hectare de terenuri agricole și 10 gospodării din zona Submaidane a localităților Turceni și Ionești, județul Gorj.

[2] https://www.youtube.com/watch?v=hKnNHPeXXEQ

[3] https://www.flickr.com/photos/81810707@N08/sets/72157648749938742/

[4] https://bankwatch.ro/viitorul-este-cenusiu-la-turceni/