Viitorul este cenușiu la Turceni
Autoritățile, indiferente la suferința oamenilor
Locuitorii din zona Submaidane–Turceni își duc viața de zi cu zi în cenușa rămasă necurățată în urma accidentului de la depozitul din Valea Ceplei din decembrie 2013 [1], cu imposibilitatea cultivării terenurilor, cu certitudinea că apa din fântânile lor nu este potabilă și cu probleme de poluare a aerului cu cenușă în condiții de uscăciune și vânt. Acestea sunt o parte din concluziile dezbaterii ce a avut loc ieri, 7 septembrie 2014, la școala din satul Iliești, comuna Ionești, din imediata vecinătate a termocentralei Turceni, aparținând Complexului Energetic Oltenia (CEO).
Aceasta a fost organizată de Asociația Bankwatch România [2], printre participanți numărându-se o parte din localnicii afectați de accidentul cu cenușă și zgură din decembrie 2013 și comisarul-șef al Gărzii de Mediu Gorj. Deși au fost invitați, niciunul dintre aleșii locali din localitățile afectate – comuna Ionești și orașul Turceni – nu a luat parte la acest dialog, în care localnicii și-au exprimat doleanțele și așteptările. Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia, Sucursala Turceni, au fost de asemenea absenți, și au transmis un document în care sunt enumerate o parte din măsurile de refacere ce au fost luate până în prezent, pe care cei afectați le cataloghează drept “praf în ochi”.
CEO Sucursala Turceni s-a angajat [3] ca până la data de 30 septembrie 2014 să ia toate măsurile pentru remediere [4], respectiv refacerea drumului de acces ce a fost scufundat în cenușă, decolmatarea canalului de deviere a torenților, curățarea și ecologizarea gospodăriilor și terenurilor agricole afectate, reabilitarea locuințelor distruse și efectuarea unui studiu pedologic.
Cu toate acestea, multe dintre terenurile agricole se află încă sub un strat de cenușă de aproape un metru înălțime, în grădinile celor despăgubiți se găsesc acum pietre de cale ferată și nu sol ce poate fi utilizat corespunzător pentru cultivarea legumelor, iar drumul de acces refăcut este din pământ, nu din pietriș ca cel anterior, ceea ce îl face impracticabil în zilele ploioase. În plus, localnicii încă nu cunosc dacă apa din fântâni este potabilă și se plâng de poluarea aerului cu cenușă atât de la depozitul de lângă termocentrală, cât și de pe terenurile necurățate încă, în perioadele uscate și cu vânt.
Localnicii prezenți la dezbatere sunt nemulțumiți de evoluția lucrărilor de remediere și ecologizare și au formulat un set de revendicări adresate autorităților locale, de mediu și CEO Sucursala Turceni, ce includ: curățarea terenurilor de cenușă și apoi acoperirea terenurilor cu sol fertil; curățarea apei din fântâni; refacerea drumului comunal; luarea măsurilor necesare pentru ca cenușa din zona termocentralei să nu fie spulberată de vânt.
Pentru mai multe informații: Ionuț Apostol, 0721 251 207, ionut@bankwatch.org Fotografii din zona Submaidane și de la dezbaterea publică sunt disponibile la: http://bit.ly/1tEnr2D respectiv http://bit.ly/1pGIdqN
[1] În 15-20 decembrie 2013, în urma unei avarii la Depozitul de zgură și cenușă Valea Ceplea al Complexului Energetic Oltenia, situat în apropierea termocentralei Turceni, a avut loc o deversare de apă cu cenușă ce a inundat 15 hectare de terenuri agricole și 10 gospodării din zona Submaidane a localităților Turceni și Ionești, județul Gorj.
[2] Organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică, de protecție a mediului.
[3] În baza Hotărârii 17/14.03.2014 a Directoratului Societății Complexul Energetic Oltenia SA Tg. Jiu
[4] În baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 68/2007, actualizată, privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea și repararea prejudiciului asupra mediului, Garda Națională de Mediu este autoritatea competentă pentru constatarea prejudiciului asupra mediului iar Agenția pentru Protecția Mediului dispune măsurile reparatorii – pe care în acest caz trebuie să le ia Complexul Energetic Oltenia. Complexul a fost amendat de Garda de Mediu pentru producerea accidentului.