fbpx

Raport de activitate 2020

Anul 2020 a fost dedicat participării publice, chiar dacă, de cele mai multe ori, nu am putut interacționa față în față. Ne-am mutat activitatea în online și am continuat să pledăm pentru un sistem energetic curat. Ne-am temut că acest mod de lucru nu va fi eficient, dar una dintre schimbările produse de pandemia Covid-19 a fost faptul că schimbările climatice au ajuns pe agenda publică. Autoritățile române au devenit mai conștiente de rolul naturii pentru bunăstarea oamenilor și au început să alinieze strategiile la agenda Pactului ecologic european. 

Deși mai sunt multe de îmbunătățit, s-au făcut primii pași pentru un sistem energetic mai curat în 2030 și o viață mai bună în regiunile carbonifere din România.

Ne-am concentrat pe rolul nostru de watchdog și am monitorizat toate documentele importante elaborate la nivelul UE și la nivel național pentru tranziția energetică, asigurând, împreună cu alte ONG-uri, vocea societății civile la masa dezbaterilor. Dintre consultările la care am participat amintim Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, Strategia Energetică Națională, Planul Național de Redresare și Reziliență, Strategia de dezvoltare a Văii Jiului, Planurile Teritoriale pentru Tranziție Justă a județelor Gorj și Hunedoara. Am pledat pentru finanțarea durabilă în următorul buget al UE, coerentă cu obiectivele de decarbonizare, sprijinind în același timp participarea publică și promovând exemple de succes ale tranziției energetice. Cu acest scop, am devenit parte a grupurilor de monitorizare a Programelor Operaționale 2021-2027 Tranziție Justă, Dezvoltarea Durabilă și Programele Regionale.

De asemenea, ne-am continuat activitatea pentru eliminarea treptată a cărbunelui, acționând prin mijloace legale atunci când autoritățile au refuzat să respecte legislația internă de mediu sau directivele europene. În acest sens, am trimis o nouă plângere Comisiei Europene prin care am raportat ajutorul de stat ilegal primit de Complexul Energetic Oltenia și am continuat să raportăm încălcarea limitelor de emisii de către termocentralele pe cărbune din România. Deși am avut victorii semnificative și un număr tot mai mare de decidenți consideră cărbunele un combustibil fără viitor, o viziune unitară pentru tranziția energetică încă lipsește. 

Mai multe despre activitățile din 2020 în raportul de mai jos.

DESCARCĂ RAPORTUL ANUAL ÎN LIMBA ROMÂNĂ DOWNLOAD ANNUAL REPORT IN ENGLISH