Raportul Anual 2023

Decizii Contradictorii în Tranziția Verde

Așteptat cu încredere după aprobarea de către Comisia Europeană a Fondului pentru Tranziție justă pentru România (2,14 miliarde euro pentru  tranziția de la o economie cu emisii intensive de CO2 la o „economie verde”  pentru șase județe), anul 2023 a fost marcat negativ chiar din prima lună de hotărâri de guvern privind extinderea unor cariere de lignit din Gorj prin defrișarea a zeci de hectare de pădure, contrazicându-se de facto Legea decarbonizării abia promulgată.  

Aceste decizii nu ne-au descurajat, ci ne-au motivat și mai mult. Am făcut publici acești pași înapoi, iar prin vocea noastră am făcut să fie auzite vocile comunităților profund afectate de exploatările de cărbune și de termocentralele din Gorj. Am fost pe teren alături de jurnaliști specializați în energie și mediu care au adus în atenția publicului problemele din zonă și am mediat sprijin juridic pentru oamenii din comunități. De asemenea, pentru promovarea energiei regenerabile din diverse surse, pentru termoficare, am publicat o analiză despre energia geotermală și am inițiat și continuat consultările pe această temă cu posibili parteneri (din administrația centrală și locală, companii specializate). 

Am sprijinit și în 2023 tranziția justă în Hunedoara și Gorj atât la nivel instituțional, prin acțiuni de capacity building, cât și activitatea unor reprezentanți activi ai societății civile din cele două regiuni carbonifere. Jurnaliști de la posturi radio și TV naționale și regionale ne-au însoțit pe teren pentru documentarea reportajelor și interviurilor despre tranziția justă din cele două județe. 

Un capitol aparte l-am scris odată cu prima vizionare a documentarului „Dincolo de cărbune”, realizat de o echipă coordonată de Mihai Stoica, în cadrul unui proiect comun Bankwatch România și 2Celsius. Primul documentar despre tranziția justă în județul Gorj este înscris la mai multe festivaluri și în curând va fi prezentat și publicului larg. 

Participarea la consultările publice și propunerile pentru îmbunătățirea strategiilor naționale pentru atingerea obiectivelor climatice (capitolul REPowerEU, PNIESC, LTS, Strategia pentru hidrogen) au constituit principalele momente-cheie ale campaniilor de tranziție energetică și gaze fosile. Mesajele publice transmise în 2023 de colegele noastre care coordonează aceste campanii au adus în prim-plan soluții reale, constructive ca alternative la utilizarea combustibililor fosili (programe pentru eficientizare energetică, pompe de căldură etc.). 

Prin perseverența noastră în apărarea unor arii naturale protejate de interesele financiare ale unor entități private, sub privirile prea îngăduitoare ale instituțiilor statului care ar fi trebuit să le protejeze, am făcut cunoscută această situație gravă și Comisiei Europene. Dedicarea noastră și a altor organizații de mediu pentru apărarea acestor zone a avut ca urmare puternice presiuni și acțiuni de tip SLAPP (Strategic Litigation Against Public Participation). Am decis să ne adresăm Raportorului Special ONU pentru apărătorii mediului în temeiul Convenției de la Aarhus, Michel Forst, pe care l-am invitat la București, la o conferință dedicată acestui subiect, organizată de Bankwatch România.