fbpx

Bankwatch oprește defrișarea a încă 22 de hectare de pădure în Gorj

Bankwatch România a obținut anularea în instanță a 27 de decizii de defrișare însumând ­­­ 22 de hectare de pădure amplasate în județul Gorj [1]. Toate cele 27 de decizii au fost emise în 2012 de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea (ITRSV) în beneficiul SC Complexul Energetic Oltenia SA în vederea extinderii exploatărilor de lignit din Cariera Roșia (amplasată în apropiere de Rovinari). Aceasta decizie a instanței vine la 6 luni după ce defrișarea altor 59 de hectare a fost oprită de Tribunalul  București prin anularea avizului de mediu pentru defrișări în zona Carierei Tismana 1.

Codul Silvic stipulează că pentru defrișarea unei suprafețe mai mici de 1 hectar e suficient ca beneficiarul să obțină o decizie de la ITRSV de pe raza căruia se află pădurea, iar pentru suprafețe mai mari de 10 hectare este necesară emiterea unei Hotărâri de Guvern. Însă ceea ce încearcă CE Oltenia să facă este să ocolească legea și să felieze suprafața totală pe care intenționează să o defrișeze în parcele de până la un hectar, suficient pentru a înainta cu frontul de lucru timp de câteva săptămâni și pentru a furniza lignit termocentralei Rovinari din cadrul complexului energetic. Astfel, este evitată derularea unei proceduri care să identifice impactul social și de mediu al extinderii carierelor și măsurile de reducere a acestuia.

Având la îndemână această portiță legislativă, Complexul Energetic Oltenia poate cere inspectoratului să emită decizii de defrișare pentru suprafețe minuscule comparativ cu  anvergura lucrărilor pe care le face. Ca ordin de mărime, cele 22 de hectare ale căror defrișare a fost acum oprită reprezintă suprafața însumată a aproximativ 44 terenuri de fotbal. De asemenea, defrișarea a noi și noi perimetre de pădure se face în baza unei licențe de exploatare emise în regimul comunist și nu a fost actualizată conform legislației curente.

Aceste procese au fost inițiate de Asociația Bankwatch România în februarie 2014. Pe rol mai există încă 8 procese similare având ca obiect alte suprafețe de pădure din zona a 9 cariere de lignit. Estimăm că CE Oltenia a obținut decizii de defrișare pentru cel puțin 200 ha de pădure din apropierea carierei Roșia, în cel puțin 49 de decizii de defrișare, doar în 2014. În calitate de pârâte, ITRSV Râmnicu Vâlcea și Complexul Energetic Oltenia vor putea contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanței nu a fost comunicată formal părților.

Decizia instanței în acest caz nu este surprinzătoare. Ea vine după ce luna trecută Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement în acest caz [2], iar în vara anului trecut un acord de mediu ilegal emis pentru defrișarea a peste 59 de hectare de pădure a fost anulat în primă instanță [3]. Considerăm că SC Complexul Energetic Oltenia SA trebuie să înceapă să aplice legislația de mediu în vigoare la acest moment și pentru extracția de lignit și să înțeleagă faptul că ea trebuie să fie realizată și în România conform principiului dezvoltării durabile” a declarat Cătălina Rădulescu, avocatul care a reprezentat Asociația Bankwatch România în instanță.

În ultimii 25 de ani, pe lângă păduri, extinderea carierelor de lignit a înghițit cel puțin trei sate aflate în perimetrul acestei licențe, iar multe altele suferă din cauza proximității carierelor. Mihai Stoica a fost în zonele afectate și a realizat un material video [4] despre impactul extinderii carierelor de lignit. Documentarul “Când se extind carierele…” surprinde problemele oamenilor din trei sate ce mărginesc cariere de lignit și care sunt afectate de extinderea acestora.

Pentru mai multe detalii:

Ionuț Brigle  –  0726.770.808      ionut.brigle@bankwatch.org

Av. Cătălina Rădulescu – 0745.138.165      catalina.radulescu@gmail.com

Film & Foto credit – Mihai Stoica

–––––––––––––

[1] http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000568940&id_inst=3

[2] https://bankwatch.ro/extinderea-carierelor-de-lignit-din-gorj-duce-la-deschiderea-unui-nou-caz-de-infringement-impotriva-romaniei/

[3] https://bankwatch.ro/greenpeace-si-bankwatch-opresc-in-prima-instanta-defrisarea-a-59-hectare-de-padure-in-gorj/

[4] https://www.youtube.com/watch?v=wo310b5EUq8