fbpx

Extinderea carierelor de lignit din Gorj duce la deschiderea unui nou caz de infringement împotriva României

Comisia Europeană a deschis un dosar de infringement[1] în cazul extinderii carierelor de lignit din județul Gorj ce deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia. Extinderea exploatărilor de lignit pe o suprafață de 700 de hectare se realizează fără acord de mediu. Au fost emise acorduri de mediu doar pentru defrișarea acestor suprafețe, fără evaluarea impactului cumulativ asupra mediului, evaluare adecvată pentru zonele protejate învecinate și fără urmarea unei proceduri corecte de participare publică. Dosarul vizează încălcarea prevederilor Directivei 2011/92/EU privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului.

Cătălina Rădulescu, avocat, membru al Asociației Bankwatch România, a declarat „Defrișarea a peste 700 de hectare și extinderea pe această suprafață a exploatărilor de lignit trebuie să se conformeze normelor de protecție a mediului prevăzute de legislația în vigoare, respectându-se principiul dezvoltării durabile. Comisia Europeană a procedat corect, semnalând Guvernului României necesitatea realizării unei proceduri de evaluare a acestor proiecte, toate localizate în aceeași zonă geografică. Impactul dispariției a aproximativ 700 hectare de pădure și impactul operațiunilor de exploatare a lignitului afectează atât traiul și sănătatea oamenilor din zonă, cât și integritatea factorilor de mediu. Extinderea carierelor de lignit a fost atacată în instanțele naționale. În luna iulie 2014[2]unul din acordurile de mediu emise pentru defrișarea a 59 de hectare de pădure a fost anulat[3] de Tribunalul București. Sperăm ca acțiunea Comisiei Europene împreună cu deciziile instanțelor naționale vor determina Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Agenția pentru Protecția Mediului Gorj să intre în legalitate.”

„Pădurile reduc poluarea, stabilizează solul şi reduc efectul de seră, responsabil pentru schimbările climatice. În aceste condiţii, să tăiem pădurile ca să ardem mai mult cărbune, combustibilul cu cel mai mare impact asupra climei, este un lucru cel puţin iresponsabil. Complexul Energetic Oltenia încearcă să evite legea, cu concursul autorităţilor ce ar trebui să vegheze respectarea ei, iar demersul Comisiei vine să reconfirme acest lucru.” adaugă Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Cazul de infringement este înregistrat la dosarul cu numărul 4239/2014[4] și a fost deschis pe 27 noiembrie 2014.

Informații de contact:

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România ionut.cepraga(at)greenpeace.org

Cătălina Rădulescu, membru, Asociația Bankwatch România catalina.radulescu(at)gmail.com