fbpx

Ziua Dunarii la Galati

Bankwatch România va sărbători Ziua Dunării (29 iunie) printr-o acțiune de informare a publicului cu privire la proiectul de termocentrală pe cărbune planificat în Zona Liberă Galați.

Membrii Bankwatch vor distribui în zona falezei din Galați pliante cu privire la proiectul de termocentrală. Cu această ocazie, Bankwatch lansează pagina de internet www.faracarbune.ro, o platformă de informare și dezbatere pentru gălățeni. Totodată este lansată o petiție adresată Consiliului Local Galați prin care se solicită oprirea acestui proiect din cauza impactului negativ asupra sănătății asociat proiectului.

Poluarea atmosferică generată de termocentrală ar cauza anual, moartea prematură a 40 de persoane și aproximativ 45.000 de zile de boală, care se traduc în pierderi economice semnificative, din cauza absențelor bolnavilor de la lucru. Pentru societate, costurile poluării cauzate doar de această termocentrală ar atinge în total 235 milioane de euro anual, respectiv peste 9 miliarde de euro în cei 40 de ani de funcționare a instalației. Construcția și funcționarea termocentralei Enel din Zona Liberă Galați ar avea de asemenea un impact negativ asupra florei și faunei Dunării, Deltei Dunării și a Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior.