“Zgomot și pulbere”, un film despre viață lângă minele de cărbune
Poluare și Zgomot în Satele Rovinariului
Zgomot cu mult peste limita maximă admisă și praf ce-i învăluie ca într-o ceață densă, cu asta se confruntă locuitorii din satele Roșia de Jiu și Rogojel din apropierea termocentralei Rovinari. Un scurt documentar lansat astăzi de Bankwatch România prezintă fața ascunsă a producției de energie pe bază de cărbune, prin impactul asupra comunităților care locuiesc în apropierea carierelor de lignit, a benzilor transportoare și a termocentralei.
În urma unor măsurători de zgomot omologate RENAR, Bankwatch România a aflat că benzile transportoare creează un zgomot plasat între 54,9 și 83,1 dB, în timp ce instalațiile de desulfurare ale Termocentralei Rovinari generează între 68,8 și 71,6 dB. Ordinul Ministrului Sănătății nr. 119/2014 stabilește că limita maximă de zgomot în afara locuinței este de 55dB ziua și de 45dB noaptea.
Localnicii celor două sate solicită de ani de zile să fie expropriați și mutați într-o zonă cu condiții minime de trai, sau măcar mutarea depozitelor de lignit și închiderea ermetică a benzilor transportoare. Negocieri cu diverse comisii sau directori ai companiei, sesizări la Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu sau Direcția de Sănătate Publică nu au avut nici un efect. În lipsa unei presiuni reale ale instituțiilor statului, compania nu acționează, iar suferința oamenilor este ignorată.
Trei grupuri energetice ale termocentralei, puse în funcțiune în anii ’70, au fost modernizate în ultimii ani prin construirea instalațiilor de desulfurare pentru a fi conforme cu legislația de mediu europeană. Zgomotul industrial produs de aceste instalații și de benzile transportoare afectează populația din zonă, utilajele fiind construite la câteva zeci de metri de casele oamenilor.
Mai mult, faptul că benzile nu sunt acoperite și că lignitul nu este stropit duce la ridicarea prafului de cărbune în aer, în zilele uscate de vară satele părând cufundate în ceață, în ciuda cerului senin. Poluarea aerului cauzează diverse afecțiuni ale inimii, plămânilor sau sistemului circulator.
“Acordul de la Paris prin care țările semnatare și-au asumat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a intrat în vigoare de săptămâna trecută. Mai mult, o serie de state europene, printre care Marea Britanie sau Austria, au decis să renunțe la energia pe bază de cărbune. Însă în România arderea lignitului continuă să îi afecteze pe cei care locuiesc lângă termocentrale, dar și populații aflate la sute de kilomtri depărtare, deoarece poluarea aerului nu ține cont de granițe, iar statul nu ia suficiente măsuri pentru a-și proteja cetățenii” – Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.
Note pentru editori:
Documentarul Zgomot și Pulbere este disponibil aici: https://www.facebook.com/BankwatchRomania/videos/1144748598912326
Raportul integral de monitorizare a nivelului de zgomot din 3 noiembrie 2016 este disponibil aici.
Termocentrala Rovinari este singura din cele 4 sucursale ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) unde lignitul este livrat pe bandă transportoare direct din carierele de lignit și depozitele ce o înconjoară. CEO a fost înființat în 2012 prin fuziunea companiilor care administrau cele mai mari termocentralele pe lignit și minele care le furnizau combustibilul, în prezent deținând 10 cariere și 4 termocentrale – Rovinari, Turceni, Craiova și Ișalnița.