fbpx

Video: Tranziția justă în Valea Jiului

 

Valea Jiului, cea mai cunoscută regiune minieră din România, este pregătită să acceseze resursele puse la dispoziție de Bruxelles pentru tranziția regiunilor carbonifere. După ce au învățat lecții sumbre din restructurările miniere prost gestionate care au avut loc după anii ‘90, actorii din Valea Jiului pregătesc acum o a doua tranziție – una echitabilă pentru toți de această dată.

Procesul de tranziție justă a început oficial în România în aprilie 2018, când Valea Jiului a fost inclusă în inițiativa Comisiei Europene, Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție. Dar societatea civilă din Valea Jiului a început acest proces cum mult timp înainte ca oficialii de la Bruxelles sau autoritățile din România să fie preocupate de redezvoltarea zonei.

Aici există peste 20 de ONG-uri care până acum au crescut de la zero proiecte sociale și culturale pentru susținerea comunității locale.

Strategia pentru tranziția justă în Valea Jiului demarată la sfârșitul anului 2019 a însemnat un proces participativ, în care majoritatea actorilor locali au conlucrat pentru identificarea, la firul ierbii, a celor mai potrivite proiecte pentru dezvoltarea zonei, pe lângă cele deja susținute de ONG-urile locale. De anul viitor, cu ajutorul Fondului pentru tranziție justă, vor putea fi implementate proiectele planificate cu aportul tuturor actorilor din zonă.