fbpx

Unitatea 7 Turceni repornită în ciuda sancțiunii aplicate de Garda de Mediu

Update: În comunicatul nostru din 17 februarie semnalam repunerea în funcțiune a blocului energetic nr. 7 la termocentrala Turceni și faptul că am solicitat Gărzii de Mediu să verifice acest lucru. Ulterior, Complexul Energetic Oltenia, deținătorul termocentralei, în reacție la comunicatul nostru, a negat repunerea în funcțiune a blocului 7, oferind argumente de ordin tehnic.

La rândul nostru, am comunicat Gărzii de Mediu informațiile tehnice primite de la Complex. Alinierea instalațiilor mari de ardere la directiva de emisii rămâne o prioritate pentru organizațiile Greenpeace și Bankwatch, prin urmare vom continua să monitorizăm procesul de conformare.
În data de 17.02.2016, Greenpeace România a sesizat Garda de Mediu Gorj în legătura cu funcționarea blocului energetic nr. 7 al termocentralei Turceni, care aparține Complexului Energetic Oltenia.
Aflați în zonă, reprezentanții Greenpeace România au observat ca blocul energetic a fost repus în funcțiune deși Garda de Mediu a impus, în luna ianuarie, oprirea activității până la obținerea unei noi autorizații integrate de mediu.

În data de 19 ianuarie 2016, la sesizarea ONG-urilor Bankwatch România și Greenpeace România, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au demarat verificări la blocul energetic nr. 7 și au constatat funcționarea acestuia fără a avea autorizația integrată de mediu. În urma controlului, instituția a sancționat contravențional Complexul Energetic Oltenia și a dispus suspendarea activității la blocul energetic nr. 7 până la revizuirea autorizației integrate de mediu.

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, declară Am solicitat astăzi Gărzii Naționale de Mediu să investigheze cazul și să dispună monitorizarea permanentă a blocului 7. Garda de Mediu trebuie să se asigure astfel că operatorul nu mai repune în funcțiune instalația cât timp aceasta este neconformă. Nu în ultimul rând, în cazul confirmării acestor abateri, cei responsabili trebuie să suporte rigorile legii.”

Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch Romȃnia: “Au trecut doar două săptămȃni de cȃnd Complexul Energetic Oltenia a fost amendat pentru funcționarea ilegală a Unității 7. Deși Romȃnia continuă să producă mai multă electricitate decȃt consumă, CEO ignoră legea și sfidează Garda de Mediu, care ordonase suspendarea activității.”

Termocentrala Turceni aparținând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, funcționează în baza reglementărilor unei autorizații integrate de mediu emise în martie 2014 de Agenția de Protecție a Mediului Gorj. Această autorizație nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă își epuizase orele de funcționare la începutul anului 2014.

Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20 de mii de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de  5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni (2). Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014.

Conform legislației aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu. Complexul Energetic Oltenia a solicitat deja revizuirea autorizației pentru Turceni, în decembrie 2015, pentru a încerca să evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalației de ardere. În orice caz, punerea în funcțiune înainte de emiterea unei autorizații integrate de mediu revizuite încalcă prevederile legale.