fbpx

Tranziție justă în Hunedoara: diversificare economică echitabilă și durabilă

Raportul „Tranziție justă în Hunedoara – Diversificare economică echitabilă și durabilă” identifică oportunități viabile pentru dezvoltarea de noi sectoare de activitate economică în zona istoric minieră Valea Jiului, pe măsură ce sectorul minier dispare treptat, lăsând în urmă un imens patrimoniu cultural, social și arhitectural.

În contextul includerii Văii Jiului în inițiativa europeană de asistență în cadrul procesului de tranziție post-cărbune Platform for Coal Regions in Transition, estimările financiare detaliate în cadrul acestui raport pot constitui un punct de plecare pentru proiectele depuse și câteva sectoare de interes  pentru dezvoltarea zonei.

Studiul propune decidenților cinci scenarii de acțiune. Primele două reprezintă variante disjuncte privind sectorul minier: scenariul de inacțiune versus scenariul modernizării termocentralelor Mintia şi Paroșeni. Următoarele trei scenarii pot fi considerate alternative sau complementare şi se referă la crearea de locuri de muncă, în Valea Jiului, în sectorul primar, secundar şi terțiar.

scenariul patru de dezvoltare durabila în jud. Hunedoara

scenariul patru de dezvoltare durabila în jud. Hunedoara

Studiul a fost realizat de către Centrul Român de Politici Economice – CEROPE pentru Greenpeace România și Bankwatch România, organizații care au comandat studiul, l-au monitorizat și finanțat.

Rezultatele complete și concluziile studiului le puteți citi aici.