fbpx

Submaidane – Turceni, acces la apă potabilă, în prag de sărbători

Organizațiile Bankwatch și Greenpeace au oferit filtre de apă locuitorilor din Submaidane, Turceni, afectați anul trecut de inundația cu cenușă de la termocentrală.

În noiembrie, Bankwatch și Greenpeace au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a oferi echipamente de filtrare a apei comunității din Submaidane, Turceni (județul Gorj).

În decurs de o lună, obiectivul campaniei „Apă pentru Submaidane” a fost atins. Donatorii și cei care au promovat inițiativa în rețelele sociale și în presă au făcut posibilă cumpărarea celor zece filtre de apă. De aceste filtre vor beneficia familiile afectate de inundația cu cenușă, precum și elevii școlii din localitate, unde de asemenea va fi instalat un echipament.

Greenpeace și Bankwatch transmit, pe această cale, mulțumiri celor care au sprijinit campania: tuturor donatorilor individuali, actriței Monica Davidescu, artistului Dan Perjovschi, formației Robin and the Backstabbers și companiei Aqua Carpatica.

Aceste filtre de apă sunt, însă, doar o soluție temporară, iar autoritățile locale trebuie să introducă o rețea de apă și canalizare. De asemenea, compania responsabilă pentru inundația cu cenușa – Complexul Energetic Oltenia – trebuie să urgenteze lucrările de curățare a zonei.

Informații de context

Anul trecut, înainte de Crăciun, la termocentrala Turceni a avut loc o avarie la nivelul sistemului de transport și stocare a cenușii. În urma accidentului, tone de apă, zgură și cenușă au inundat 15 hectare de teren agricol, au acoperit gospodării și au colmatat fântânile, comunitatea rămânând fără apă potabilă.

Din cauza tergiversării lucrărilor, remedierea situației a întârziat cu mai mult de un an, termenul pentru finalizarea lucrărilor de remediere fiind amânat până în februarie 2015.

Informații de contact

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România, 0724 302 487

Ionuț Apostol, președinte Bankwatch România, 0721 251 207

Post a comment