Fondul pentru Modernizare este o resursă generoasă pentru tranziția energetică în România. Momentan există o singură linie de finanțare pentru instalarea de noi capacități regenerabile pentru autoconsum dedicată autorităților publice, care este încheiată. Preconizăm însă că vor mai exista apeluri noi pe viitor, așa că te încurajăm să urmărești pagina Ministerului Energiei. Am recomandat ministerului să folosească și Fondul pentru Modernizare ca sursă de finanțare pentru izolările termice.
Pași pentru aplicare:
Citește cu atenție ghidul solicitantului din josul paginii și completează documentele cerute și depune-le pe platforma MySMIS2021.
Cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere:
Axa I – Schemă de acordare de vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul gospodăriilor individuale: Renovarea energetică și instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație: 299.990.200 euro, echivalentul voucherelor pentru renovarea a 14 851 locuințe.
În cazul Axei I, se vor finanța lucrări de eficiență energetică combinată cu instalare de panouri fotovoltaice pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili
Sunt eligibile următoarele activități:
iii. izolarea termică a acoperișului/planșeului;
Activitățile de tipul A și B sunt eligibile dacă sunt realizate doar după semnarea contractului de finanțare.
Activitățile enumerate la punctele C, D și E, finanțate prin mecanism, sunt eligibile dacă sunt realizate ulterior datei de lansare in consultare publica a ghidului solicitantului, respectiv data de 17.05.2024.
Investiția constă atât în lucrări de renovare a clădirilor rezidențiale care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice, cât și în instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice.
Pentru a fi eligibil proiectul, pentru fiecare clădire trebuie să se propună toate activitățile de mai sus.
Valoarea nerambursabila aferentă unui proiect care conține o singură clădire rezidențială este de 20.200 euro, constituită din cumulul voucherelor acordate (sumă fixă) pentru activitățile eligibile realizate.
Voucher per tip de activitate eligibilă | Valoare voucher (Euro) | Valoare voucher (Lei) |
Voucher renovare energetică | 14.000 | 69.663 |
Voucher sistem fotovoltaic | 5.000 | 24.880 |
Voucher expertiză tehnică | 700 | 3.483 |
Voucher audit energetic | 300 | 1.493 |
Voucher certificat de performanță energetică (inițial) | 100 | 498 |
Voucher certificat de performanță energetică (final) | 100 | 498 |
Total cumul vouchere pentru o cerere de finanțare ce include o singură clădire rezidentiala unifamiliala | 20.200 | 100.513 |
Beneficiarul final = Persoana singură/familia care îndeplinește condițiile prevăzute în Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare și care se regaseste pe lista persoanelor vulnerabile validate de către Ghiseul Unic de Eficienta Energetica (OSS)
Urmărește pagina web a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru mai multe detalii privind conținutul ghidurilor de finanțare și perioada de lansare a apelurilor de proiecte.
Mai multe detalii aici.
Contravaloarea voucherului va fi stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație de panouri voltaice (PV) cu o putere de minim 3 kW net.
Contravaloarea voucherului va fi stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru un modul de stocare a energiei cu putere minimă de 5 kWh.
Numărul estimat al voucherelor ce urmează să fie acordate este de 122.000, însumând atât voucherele ce vor fi acordate pentru panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare.
Bugetul estimat pentru Etapa I este de 300.000.000 EUR, echivalentul a 60.000 de vouchere, din care:
➢ pentru Componenta A: 200.000.000 EUR, echivalentul a 40.000 de vouchere
➢ pentru Componenta B: 100.000.000 EUR, echivalentul a 20.000 de vouchere
Bugetul estimat pentru Etapa a II-a este de 310.762.268 EUR, echivalentul a aproximativ 62.000 vouchere la care se adaugă, dacă este cazul, și bugetul aferent voucherelor neaccesate în Etapa I.
Dată lansare apel:
Dată finalizare apel:
(dată estimativă)
Sunt eligibile următoarele activități doar dacă cladirea rezidentiala unifamiliala este încadrată în clasele energetice A, B sau C:
Etapa I, Componenta A (doar pentru persoane vulnerabile care nu dețin niciunul dintre cele doua sisteme)
Etapa I, Componenta B (pentru populatia generala, inclusiv persoane vulnerabile)
* Sistemele autonome de stocare a energiei electrice sunt eligibile pentru sprijin numai în cazul în care proprietarii de locuințe dețin deja un sistem de panouri solare cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW.
Etapa II – pentru persoanele fizice (populatia generala) care nu dețin niciunul din cele doua sisteme
Beneficiarul final este:
Etapa I, Componenta A
Persoana fizică – proprietar de locuință care intră în categoria gospodăriilor sărace din punct de vedere energetic și consumator vulnerabil de energie, așa cum sunt definite prin Legea 226 din 16 septembrie 2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare și care se regaseste pe lista persoanelor vulnerabile furnizată de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), în conformitate cu OUG 166 din 8 decembrie 2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.
Etapa I, Componenta B și Etapa II
Persoana fizica din mediul urban şi rural al cărei dosar este verificat și aprobat de către Solicitantul de finanțare (operator economic) şi cu care încheie un contract comercial, în vederea depunerii cererii de finanțare.
Beneficiarii pot opta să achiziționeze:
Urmărește pagina web a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru mai multe detalii privind conținutul ghidurilor de finanțare și perioada de lansare a apelurilor de proiecte.
Mai multe detalii aici.
Sărăcia energetică provine dintr-o combinație de venituri mici, cheltuieli ridicate cu energia și o eficiență energetică redusă a locuințelor.
Sărăcie energetică = imposibilitatea gospodăriilor de a-și asigura necesarul de energie pentru gătit, încălzit, răcit sau iluminat la un nivel care satisface nevoile de bază. În alte cuvinte dacă o familie nu își permite să achite facturile pentru energie consumată pentru necesitățile de bază a unei gospodării, fără a pune presiune pe bunăstarea lor economică generală, putem vorbi în cazul acestei familii de sărăcie energetică.
La nivel național, datele arată că:
În România fondul de clădiri numără aproximativ 5,6 milioane de clădiri, unde ponderea clădirilor rezidențiale este de 90%. Patrimoniul de clădiri rezidențiale este unul învechit, doar 6% din clădirile au fost construite după anii 2000, în timp ce 87% din locuințe au fost construite în perioada de dinainte de 1990, ignorând standardele minime de eficiență energetică. Cele 5,6 milioane de clădiri reprezintă 644 milioane m2 de suprafață utilă încălzită. Clădirile rezidențiale constituie 90% din întregul fond de clădiri, reprezentând 582 milioane m2, iar clădirile nerezidențiale constituie restul (aproximativ 62 milioane m2, sau 10%). Dintre clădirile rezidențiale, locuințele unifamiliale (LUF) reprezintă cea mai mare pondere, deținând aproximativ 58% din total, urmată de clădirile multifamiliale (blocuri) cu aproximativ 33%.
Ponderea sectorului rezidențial în consumul final de energie înregistrează un nivel de 35% în 2021, în creștere de la 33% în 2019
II.1. Programul Casa Verde Fotovoltaice (persoane fizice): finanțează achiziționarea și instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3kW
Pentru sesiunea din 2024, bugetul alocat este de 2 miliarde de lei, însă ghidurile de finanțare nu au fost aprobate încă. Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 va începe pe 6 Septembrie cu sesiunea dedicată înscrierii instalatorilor, urmând ca pe 27 Septembrie să fie lansată și etapa înscrierii persoanelor fizice. Potrivit informațiilor oficiale, cuantumul sumei finanțate va fi suplimentat de la 20000 de lei la 30000 de lei și va acoperi atât costurile cu instalarea panourilor fotovoltaice, cât și a instalațiilor de stocare.
Mecanismul de implementare al programului, sesiunea 2023, a constat în:
Urmărește pagina web a Administrației Fondului pentru Mediu pentru mai multe detalii privind conținutul ghidurilor de finanțare și perioada de lansare a apelurilor de proiecte.
Alocare bugetară și perioadă apel de proiecte:
Alocarea prezentului apel de proiecte este de 50.2 mil. Euro. Apelul este deschis până în 28.03.2025.
Măsuri de creștere a eficienței energetice în clădiri rezidențiale (blocuri de locuințe):
Proiectele finanțate în cadrul acestei acțiuni trebuie să conducă cel puțin la o renovare energetică moderată, ce implică reducerea, după renovare termică și energetică, cu minim 40% a consumului de energie primară și a emisiilor GES a clădirilor rezidențiale (blocurilor). Pentru toate proiectele se va urmări inclusiv scăderea consumului anual de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% față de starea de pre-renovare.
Unități administrativ teritoriale: municipii reședință de județ, municipii și orașe din Regiunea Nord-Vest
Urmărește pagina web a Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru mai multe detalii privind conținutul ghidurilor de finanțare și pașii pentru obținerea finanțării.
Alocare bugetară și perioadă apel de proiecte:
Alocarea prezentului apel de proiecte este de 55.03 mil. Euro. Apelul este deschis până în 26.01.2025.
Unități administrativ teritoriale: municipii reședință de județ, municipii și orașe din Regiunea Vest, inclusiv cele aferente ITI Valea Jiului.
Urmărește pagina web a Agenției de Dezvoltare Regională Vest pentru mai multe detalii privind conținutul ghidurilor de finanțare și pașii pentru obținerea finanțării.
Alocare bugetară și perioadă apel de proiecte:
Alocarea prezentului apel de proiecte este de 11.5 mil. Euro. Apelul este deschis până în 15.11.2024
Unități administrativ teritoriale: municipii reședință de județ, municipii și orașe din Regiunea Sud-Muntenia.
Urmărește pagina web a Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia pentru mai multe detalii privind conținutul ghidurilor de finanțare și pașii pentru obținerea finanțării.
AFM a derulat în 2023 un program de eficiență energetică în clădiri, cu un apel de proiecte de 241 milioane euro, care s-au epuizat în 6 minute. Rezultatele apelului nu sunt cunoscute, iar în prezent nu există un alt program de acest fel, deși nevoia de finanțare este acută.
Am recomandat Guvernului să aloce mai multe fonduri pentru renovarea clădirilor și instalarea de resurse regenerabile pentru autoconsum adresată autorităților publice și cetățenilor, mai ales celor din regiuni în tranziție sau în situații vulnerabile.
Cere și tu ministerelor să dea curs nevoilor comunităților locale! → link petiție (petiție Declic – revenim luni sau marți cu el).
Sau
Cere instituțiilor tale să aplice la una din liniile de finanțare disponibile! → link text Buton 1 cu cererile/petițiile către autorități.
Programul pentru o Tranziție Justă 2021 – 2027
Fondul pentru o Tranziție Justă al UE are ca obiectiv sprijinirea regiunilor mono-industriale, dependente de industrii poluatoare în declin, în procesul de tranziție verde. Din alocarea României de peste 2.5 miliarde de euro, peste 300 de milioane de euro sunt dedicate instalării de panouri fotovoltaice / foto-termice la nivel de gospodărie, ca etapă în vederea creării comunităților de energie, cu respectarea principiului eficiența energetică pe primul loc. Județele beneficiare sunt Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Mureș și Galați.
Din această axă de finanțare, maxim 20% din alocarea per gospodărie va putea fi dedicat măsurilor de eficientizare energetică prin cheltuieli indirecte. Aceasta este însă o alocare insuficientă pentru a combate fenomenul sărăciei energetice, prezent în unele județe la până 70% din populație pe timp iernii.
Ghidul Aplicantului pentru panouri fotovoltaice/fototermice trebuie publicat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în trimestrul I al 2024. Pentru alocarea unor fonduri suplimentare pentru eficiență energetică, Programul Tranziție Justă 2021 – 2027 va trebui supus modificării. Urmărește site-ul ministerului pentru cele mai noi informații.
Am recomandat Guvernului să aloce mai multă finanțare pentru renovarea clădirilor și instalarea de resurse regenerabile pentru autoconsum adresată autorităților publice și cetățenilor, mai ales celor din regiuni în tranziție sau în situații vulnerabile.
Cere și tu ministerelor să dea curs nevoilor comunităților locale! → link petiție (petiție Declic – revenim luni sau marți cu el).
Sau
Cere instituțiilor tale să aplice la una din liniile de finanțare disponibile! → link text Buton 1 cu cererile/petițiile către autorități.