fbpx

Scrisoare deschisă către Parlament: solicităm organizarea unei dezbateri pe tema sectorului hidrogenului, cu toate părțile interesate

Printr-o scrisoare deschisă, Asociația Bankwatch România solicită deputaților care au inițiat legea hidrogenului să organizeze cu celeritate o dezbatere cu privire la economia hidrogenului, cu participarea largă a societății. Termenul pentru elaborarea Strategiei naționale privind hidrogenul a fost depășit, iar proiectele se planifică fără o viziune de ansamblu. Hidrogenul verde este un domeniu nou care trebuie înțeles de societate pentru a fi utilizat eficient. 

În ultimele luni a avut loc o evoluție a planurilor privind utilizarea hidrogenului în sectorul energetic, însă acestea au fost realizate în spatele ușilor închise, fără participarea publicului. Dintre acestea amintim: 

  • Proiectul Strategiei pe Termen Lung a României pentru atingerea neutralității climatice care determină rolul hidrogenului în viitorul mix energetic 
  • Lista de nouă proiecte propuse de către Transgaz pentru finanțare în lista a șasea a proiectelor de interes comun la nivel european, care presupune modernizarea magistralelor principale de transport gaze pentru preluarea hidrogenului verde. 

La acestea se adaugă întârzieri majore ale cadrului strategic și legislativ pentru economia hidrogenului, care sunt jaloane în Planul Național de Redresare și Reziliență (reforma 4): 

  • Elaborarea unei strategii privind hidrogenul cu termen în semestrul II 2022, întârziată deja aproape o jumătate de an 
  • Revizuirea cadrului legislativ pentru implementarea strategiei naționale a hidrogenului, cu termen în primul semestru din 2023, încă în lucru la Senat. 

Raluca Petcu, coordonatoarea campaniei gaze fosile în cadrul Bankwatch România, precizează: „Lucrurile se fac în continuare cum ne-am obișnuit, cu ușile închise, se pun proiectele înaintea strategiei, care întârzie să apară. Hidrogenul verde este un domeniu nou, care va influența masiv întreaga societate. De aceea considerăm că organizarea unei dezbateri publice este de importanță majoră pentru a înțelege modul în care hidrogenul va fi utilizat pentru decarbonizarea sistemului energetic și non-energetic, cum va fi finanțat și dezvoltat, dar și care va fi impactul economic asupra industriei și consumatorilor”. 

Scrisoarea deschisă poate fi citită mai jos:

scrisoare dezbatere hidrogen_Parlament