fbpx

Raportul de activitate Bankwatch România 2022

Bankwatch România este o organizație neguvernamentală de protecție a mediului înființată în 2012, al cărei scop este prevenirea impactului negativ de mediu și social al proiectelor energetice și promovarea alternativelor pentru o tranziție energetică durabilă și echitabilă.

Provocările anului 2022 au atins un cu totul alt nivel decât ne-am fi imaginat vreodată.  

Economia României, aflată în plin proces de decarbonizare, la fel ca economiile celorlalte state membre ale Uniunii Europene, a trebuit să răspundă unor distorsiuni majore cauzate de agresiunea neprovocată a Rusiei în Ucraina.  

Spirala urmărilor acestei agresiuni în domeniul energetic a pus presiuni crescute și asupra activității de watchdog a Asociației Bankwatch România.  

Colegii noștri coordonatori de campanii și-au intensificat eforturile, au participat activ la consultările publice organizate de autorități pentru elaborarea documentelor strategice privind tranziția energetică și propunerile pentru REPowerEU. Au organizat întâlniri de lucru și workshopuri cu toate părțile implicate în procesul de tranziție justă din județele Gorj și Hunedoara, și-au onorat misiunea de a analiza și urmări îndeaproape proiectele de investiții din fonduri publice și private în unități de producere a energiei pe bază de combustibili fosili.  

Noi toți am strâns rândurile și ne-am unit într-o singură voce pentru a salva siturile Natura 2000 și ariile naturale protejate amenințate de proiecte nerealiste, unele vechi de zeci de ani, de hidrocentrale și microhidrocentrale. Și am dus acest mesaj nu doar la nivel național, ci și la Bruxelles, la Comisia Europeană. 

Acestea și multe alte proiecte la care am lucrat cu pasiune sunt trecute în Raportul anual 2022 al Asociației Bankwatch România, pe care vă invităm să îl citiți cu atenție. Iar dacă ceea ce facem noi poartă aceeași energie ca a voastră, vă așteptăm alături de noi!

DESCARCĂ RAPORTUL ANUAL ÎN LIMBA ROMÂNĂ

DOWNLOAD ANNUAL REPORT IN ENGLISH