fbpx

Raportul anual al Asociației Bankwatch România 2017-2018

Asociația Bankwatch România, înființată în 2012, se concentrează pe reducerea impactului negativ asupra mediului și vieții sociale a marilor proiecte din sectorul energetic și finanțarea lor din bani publici.

În campaniile noastre am derula acțiuni în instanță pentru respectarea normelor de poluare în vigoare și a legislației de mediu. Pentru a crește conștientizarea impactului termocentralelor în teren, am realizat două documentare scurte despre cum afectează mineritul sursele de apă și am măsurat nivelul de poluare al aerului în Roșia de Jiu, satul din apropierea termocentralei Rovinari. Nivelul PM 10 depășea de 30 de ori limita legală, iar acesta se înregistrează de obicei de două ori pe zi, când termocentrala este încărcată.

Tranziția justă în Valea Jiului este o campanie importantă care fost demarată odată cu medierea unei întâlniri între primarii din regiune și actorii interesați. În 2018, regiunea a fost inclusă în Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție, întâlnire la care am susținut dialogul dintre societatea civilă și autorități.

Mai multe activități ale Bankwatch România din perioada 2017-2018 găsiți în raportul de aici.