Anul 2019 a fost dedicat planificării pentru tranziția sistemului energetic atât în România, cât și în restul UE. Uniunea Europeană a propus Pactul ecologic european, o „nouă strategie de creștere care are ca scop transformarea UE într-o societate corectă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă și concurențială, în care nu există emisii nete de gaze cu efect de seră în 2050 și unde creșterea economică este decuplată de utilizarea resurselor.” România a adoptat Pachetul european pentru energie curată, angajându-se pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
În acest context, Bankwatch România are rolul de a monitoriza și de a preveni proiectele energetice din România care nu sunt coerente cu obiectivele climatice. Punem accentul pe proiectele bazate pe cărbune, fiind cel mai nociv combustibil fosil și primul care trebuie eliminat treptat din sistemul energetic.
În 2019 am obținut în instanță anularea extinderii celei mai mari mine de lignit din România. Am urmărit îndeaproape activitatea Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de cărbune din țară și al autorităților din domeniul energiei și protecția mediului. De asemenea, conceptul de traziție justă a ajuns să fie abordat de părțile interesate, iar în 2019 ne-am concentrat pe zona Valea Jiului, prima regiune din România care a devenit parte a Platformei pentru regiuni carbonifere în tranziție. La nivel european am contribuit și monitorizat planificarea finanțărilor europene 2021-2027 pentru transformarea sectorului energetic și am analizat documentelor esențiale pentru viitorul energetic al României, precum Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice și Strategia Energetică Națională.
Activitățile complete în Raportul anual 2019 al Asociației Bankwatch România.
Varianta în engleză a raportului poate fi citită aici.