fbpx

Protest pentru apărarea societății civile

Organizațiile Agent Green, Bankwatch, Corupția Ucide, Dăruiește Viață, Declic, Eco-Civica, Greenpeace și Inițiativa România au protestat sâmbătă, 4 martie, în Piața Victoriei din București împotriva pachetului legislativ care amenință cu desființarea principiilor statului de drept în general și se îndreaptă către desființarea legislației privind protecția mediului, cu încălcarea atât a tratatelor europene, cât și a Constituției României. Organizațiile au avut sprijinul unor figuri publice prezente la protest, precum actorul Tudor Chirilă. 

Tudor Chirilă, actor participant la protest: Se pare că vă e frică de proteste din momentul în care doriți să le incriminați cu închisoarea schimbând legislația de o asemenea manieră încât pentru orice protest spontan, lumea să ajungă la închisoare. Protestez când votul meu nu mai este valid, nu mai este confirmat de cei pe care i-am trimis acolo, ceea ce se întâmplă demult. În momentul în care îmi iei și această ultimă armă, atunci înseamnă că ne îndreptăm mai degrabă spre Rusia lui Putin. Cei care stau pe margine ar trebui să se gândească bine că s-ar putea să aibă nevoie să protesteze și ei pentru alte lucruri decât cele pentru care protestăm noi și s-ar putea să nu mai poată să o facă.

Mihaela Brebinaru Gheorghe, organizator Declic: Am venit astăzi să protestăm pentru dreptul nostru de a protesta în continuare. Cei doi plagiatori ai României au depus o lege care spune că protestatarii pașnici ar trebui să plătească cu închisoare până la 7 ani.

Ioana Ciută, președinte Bankwatch: Sunt trei modificări de legi care îngrădesc în paralel dreptul la libera exprimare, asociere și justiție. Acest pachet de legi trebuie retras dacă mai dorim să trăim în democrație în România.

Gabriel Păun, președinte Agent Green: Câțiva oameni mici aflați vremelnic la putere calcă în picioare sacrificul multor generații de oameni mari. Politrucii nu pot duce la bun sfârșit pachetul legislativ pentru că instituțiile europene pe care le-am sesizat deja vor tăia României toate fondurile. Chiar dacă au anesteziat vasta majoritate a societății cu prostie și teroare, ei nu pot închide mințile și glasurile celor care luăm atitudine astăzi. Iar mâine vom fi mai mulți și mai puternici.

Oana Gheorghiu, fondator Asociația Dăruiește Viață: De ani de zile, ONG urile stau în coasta politicienilor, mai ales a celor care-și urmăresc propriile interese personale sau de grup, care nu-și doresc transparență, care nu vor ca oamenii să afle despre abuzurile, ilegalitățile și fraudele care se petrec în zona guvernamentală sau în diferite instituții publice. A acelor politicieni pentru care copiii bolnavi sau flămânzi nu prea contează sau oricum contează mai puțin decât liniștea lor perturbată, iată, de „periculoasele” ONG-uri. Modificările legislative, pe cale de a fi aprobate, sunt menite să intimideze ONG-urile și pe cei care le conduc, să limiteze dreptul acestora de a iniția acțiuni în instanță, de a protesta – cu alte cuvinte sunt gândite pentru a le face să renunțe”.

Diana Voicu, președinte Inițiativa România: Asistăm la o baterie de măsuri legislative concertate pe care guvernarea PSD-PNL încearcă să le pună în operă pentru a reduce la tăcere societatea civilă, adică pe aceia care le stau și le-au stat ca un ghimpe în coaste protestând și contestând ilegalități în toate aspectele guvernării. Ne opunem categoric acestor manevre iliberale. Trăim, totuși, în Europa democratică, nu în Rusia!”

Angi Șerban, vicepreședinte Corupția Ucide: Am ajuns să trăim un paradox – ieșim la protest ca să mai putem ieși la protest în viitorul nu foarte îndepărtat, într-un sistem democratic. Configurația guvernamentală actuală, care nu-i tocmai o noutate, pare că ne pregătește ceva, din moment ce mitraliază din toate direcțiile societatea civilă și drepturile constituționale. Credem că acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de unitate și prezență atât în stradă, cât și în spațiul civic deoarece vine un an electoral 2024 destul de dificil, cu toate patru tipurile de alegeri. Intuiția ne spune că decidenții politici au planuri mari pentru viitoarea legislatură, iar planurile astea nu sunt în favoarea societății!”

Dan Trifu, vicepreședinte Fundația Eco-Civica: Iată logica liberalilor: arestați manifestarea liberă a cetățenilor și ONG-urilor!

Modificările propuse în parlament recent limitează drastic rolul societății civile, respectiv:

– accesul la justiție, prin impunerea unor condiții care împiedică depunerea unor acțiuni în justiție (cauțiune de până la 50.000 de lei în funcție de valoarea lucrărilor care fac obiectul acțiunii în instanță, răspunderea patrimonială a membrilor Consiliului Director. Prevederile se aplică retroactiv și litigiilor în curs)¹. De asemenea, limitarea accesului la justiție prin impunerea unor termene de decădere și de prescripție care curg indiferent dacă persoanele prejudiciate iau cunoștință de conținutul ilicit al autorizațiilor de construire².

– accesul la finanțări prin limitarea posibilității de redirecționare a cotelor de impozit de către cetățeni și firme, prevăzute de lege, către ONG uri care constituie o sursă majoră de finanțare. Acestea urmează să fie aprobate de ANAF pe criterii neclare. În același timp sunt deductibile donațiile firmelor către organizații mari înființate prin lege, fapt care duce la nefinanțarea ONG urilor mici, autentice, către care astfel de finanțări nu sunt deductibile³.

– libertatea de întrunire și libertatea de expresie prin introducerea în codul penal de pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru ultraj (insultă și calomnie împotriva oficialilor de stat) și de la 2 la 7 ani pentru ultraj și tulburarea ordinii publice dacă este săvârșită de două sau mai multe persoane împreună (de ex în contextul unor adunări publice)⁴.

Aceste limitări aduse ONG-urilor vor împiedica reacția acestora împotriva efectelor unor alte modificări legislative care privesc eliminarea procedurilor de evaluare de mediu (asupra corpurilor de apă, pentru planuri și proiecte precum și cea adecvată) pentru proiecte care produc efecte grave asupra mediului situate în arii naturale protejate (hidrocentrale, eliminarea necesității avizului de gospodărire a apelor înainte de începerea lucrărilor) sau limitarea în timp a procedurilor de emitere a acordului/avizului de mediu, cu încălcarea dreptului european și al Convenției de la Aarhus⁵.

 

Organizațiile protestatare cer Guvernului și Parlamentului României să retragă tot pachetul legislativ deja adoptat și cel în curs de adoptare.

 

Contacte pentru presă:

Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green, catalina@agentgreen.org, 0745138165

Diana Voicu, președinte Inițiativa România, 0722572797

Ioana Ciută, Bankwatch, ioana.ciuta@bankwatch.org, 0724020281

Angi Șerban, Corupția Ucide, 0767311546

Sursa foto: Paul Raetchi

_______________________________________________________________________________

1- L857/2022  pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații – https://senat.ro/legis/lista.aspx#ListaDocumente
2- L 679/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru modificarea și completarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului și pentru modificarea și completarea Legii contenciosului administrativ nr.554/2004 https://senat.ro/legis/lista.aspx#ListaDocumente
3-Ordin 1679/2022 al ANAF – https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/259486
4- B48/2023 Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal https://senat.ro/legis/lista.aspx#ListaDocumente
5-
L742/2022 – Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.(56 indice 1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice – https://senat.ro/legis/lista.aspx#ListaDocumente
L743/2022 – Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.(56 indice 1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, https://senat.ro/legis/lista.aspx#ListaDocumente