fbpx

Proiecte majore de gaze naturale în România, permise prin acrobații legislative

Într-un moment în care presiunea pulică pentru combaterea cauzelor crizei climatice crește, industria gazelor naturale din România trece printr-un proces de extindere, beneficiind de susținere din partea Parlamentului și instituțiilor financiare internaționale.

Un nou raport publicat astăzi de Asociația Bankwatch România arată că subita evoluție a sectorului de gaze naturale din România a fost înlesnită printr-o serie de schimbări discutabile ale cadrului de reglementare.

Raportul evidențiază cum măsurile legislative au fost adoptate din nou într-o manieră netransparentă și fără o participare efectivă a publicului.

România are un set clar de reguli aplicabile proiectelor considerate de importanță națională sau strategică. Însă, după cum este exemplificat și în raport, proiectele de gaze naturale precum conducta BRUA și viitoarele exploatări offshore de gaze din Marea Neagră beneficiază de scurtături legislative pentru implementarea lor.

Mai exact, noile reguli instituie derogări și reinterpretări legislative privind protecția mediului, a ariilor naturale protejate sau a dreptului de proprietate. În acest mod, în rezervații precum Parcul Natural Defileul Jiului sau Rezervația Biosfera Deltei Dunării își vor face loc acum conducte de gaze sau stații de tratare a gazului natural.

Legislația analizată în acest raport este cea în vigoare până la 1 Septembrie 2019. În prezent, legea privind operațiunile petroliere offshore este din nou supusă modificărilor.

Aceste mega-proiecte au beneficiat atât de sprijin guvernamental, cât și de sprijin financiar din partea Băncii Europene de Investiții și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Cu toate acestea, în timp ce aceste instituții trebuie să funcționeze în baza principiilor privind democrația, statul de drept, transparența și participarea publicului, ele s-au dovedit extrem de tolerante la abaterile legislative astfel cum au fost descrise în acest raport.

”Proiectele și modificările legislative prezentate în raport dovedesc faptul că în România politicile și obiectivele climatice și de mediu înseamnă prea puțin. Facilitarea construirii de conducte și instalații de tratare a gazului în mijlocul ariilor naturale protejate, demonstrează integritatea îndoielnică a instituțiilor implicate și incapacitatea autorităților române de a dezvolta sectorul energetic fără a degrada și mai mult mediului înconjurător.„, a declarat Laura Nazare, coordonator de campanie la Bankwatch România și autor al raportului.

Raportul integral este disponibil aici.

Contact:

Laura Nazare

Coordonator campanie, Bankwatch România

laura.nazare@bankwatch.org

+40770209187

Comments(3)

  1. Juliat says:

    This piece was both insightful and entertaining! For additional info, visit: FIND OUT MORE. What do others think?

  2. escape room says:

    hello there and thank you for your information – I have
    certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical
    issues using this web site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly.
    I had been wondering if your hosting is OK?
    Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes
    affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads
    and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my
    e-mail and could look out for much more of your respective fascinating content.
    Make sure you update this again very soon.. Escape rooms hub

  3. Esperanza N says:

    I like this weblog very much, Its a very nice post to read and
    incur information.!

Post a comment