29 Octombrie 2014
Anul trecut, cu câteva zile înaintea Crăciunului, o avarie la instalațiile de transport și stocare a cenușii aparținând termocentralei Turceni a dus la inundarea a 10 gospodării din cartierul Submaidane și a 15 hectare de terenuri agricole cu un amestec de apă, zgură și cenușă.
Atât Complexul Energetic Oltenia, cât și Garda de Mediu au indicat drept termen final pentru înlăturarea cenușii, despăgubiri și alte măsuri de remediere, data de 30 septembrie 2014 [1].
Luni 20 octombrie, la peste trei săptămâni după termenul anunțat pentru remedierea situației, stratul de cenușă ce trece pe alocuri de un metru grosime încă acoperea gospodăriile și grădinile localnicilor.
Din cauza tergiversării procedurilor de achiziție pentru lucrările de ecologizare, Complexul Energetic Oltenia a început greoi remedierea situației, cu o întârziere inacceptabilă pentru localnicii năpăstuiți, de aproape 10 luni.
Fântânile din zona afectată au devenit de nefolosit, odată inundate cu cenușă de la termocentrală, prin urmare oamenii sunt nevoiți să plătească bani pentru apă, o resursă atât de prețioasă în orice gospodărie. În zilele de vară uscate, uneori vântul ridică cenușa, făcând aerul greu de respirat și periculos pentru sănătate.
Spre disperarea celor afectați, termenul pentru lucrările de remediere a fost amânat până în luna februarie 2015. Localnicii povestesc dezamăgiți cum utilajele firmei care a câștigat licitația au venit în septembrie, au lucrat timp de patru zile, apoi s-au făcut nevăzute, lucrările rămânând suspendate.
Prejudiciu de mediu sau nu?
Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, Apele Române, Garda de Mediu și Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Gorj, în urma analizării informațiilor oferite de Complexul Energetic Oltenia și a verificării pe teren, au stabilit că evenimentul nu se încadrează în OUG 68/2007 privind răspunderea de mediu [2].
Extras din OUG 68/2007:
„Art. 2. – În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
[…] 13. prejudiciul asupra mediului, inclusiv cel determinat de elementele aeropurtate, înseamnă: […]
c) prejudiciul asupra solului – orice contaminare a solului, care reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană, care este afectată negativ ca rezultat al introducerii directe sau indirecte a unor substanţe, preparate, organisme sau microorganisme în sol sau în subsol.”
Greenpeace a analizat în laborator probe de cenușă prelevată din zona inundată, iar prin comparație cu mostrele de sol neafectat de inundație din aceeași localitate, rezultatele arată concentrații vizibil mai mari la metale precum arseniu, cupru și vanadiu [3]. Pe termen lung, aceste metale pot migra în sol și în pânza freatică, cu posibil impact asupra sănătății și mediului. Nu în ultimul rând, odată pătrunsă în organismul uman sub forma pulberilor în suspensie antrenate de vânt, cenușa prezintă iarăși un pericol pentru sănătate. Aceste argumente însă nu au cântărit îndeajuns pentru autoritățile de mediu astfel încât să încadreze evenimentul la „risc semnificativ pentru sănătatea umană” așa cum apare in OUG 68/2007. Cheia pare că stă în cuvântul „semnificativ”; oare de la ce punct încolo începe semnificativul pentru autoritățile noastre de mediu?
O dovadă suficientă că accidentul a prejudiciat mediul este chiar amenda aplicată de către Garda de Mediu cu această ocazie: „CE Oltenia – SE Turceni nu a luat toate măsurile necesare prevenirii poluării cu zgură și cenușă din depozitul Valea Ceplea” – amendă de 50.000 RON conform legii 278/2013, art. 11, lit. a [4].
Apropierea iernii impune maximă urgență pentru remedierea situației din cartierul Submaidane. Deși noul termen – februarie – pare departe, condițiile meteorologice nefavorabile vor face imposibilă intervenția pentru o bună parte din acest interval, riscând o nouă amânare, iar răbdarea oamenilor are o limită, deja depășită.
În acest context, Greenpeace și Bankwatch le solicită conducerii Complexului Energetic Oltenia și autorităților de control să urgenteze activitățile de reparare a prejudiciilor, astfel încât cea mai mare parte a acestora sa fie încheiate înainte de finalul anului.
Termocentrala Turceni, responsabilă pentru cenușa din curțile oamenilor, aparține Complexului Energetic Oltenia, societate al cărei acționar majoritar este statul român, prin Ministerul Economiei. Solicitarea de urgentare îi este adresată, prin urmare, în egală măsură premierului Victor Ponta, în calitate de lider al guvernului.
Informații de contact:
Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România, ionut.cepraga (at) greenpeace.org 0724 302 487
Ionuț Apostol, președinte Bankwatch România, 0721 251 207, ionut (at) bankwatch.org
Note:
[1] Răspunsurile nr. 576/CJ GORJ/01.04.2014 și 12712/14.05.2014 de la Garda de Mediu Gorj, respectiv Complexul Energetic Oltenia.
[2] Răspunsul nr. 2711/08.04.2014 de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj.
[3] În cazul celor trei mostre de cenușă, valorile pentru arseniu, exprimate în mg/kg, s-au situat în intervalul 30-43, pentru cupru 45-58, iar pentru vanadiu 84-131; pentru cele două mostre de sol necontaminat, aceste valori au fost de 7-8 la arseniu, 24-26 la cupru și 51-55 la vanadiu. Mostrele de sol, apă și sediment au fost prelevate în luna iulie 2014 și trimise spre analiză la un laborator specializat din Exeter, Marea Britanie.
[4] Răspunsul 145/CJ GORJ/05.02.2014, de la Garda de Mediu Gorj.