Tranziția Justă în România este o oportunitate de reinventare pentru regiunile dependente de industrii poluatoare. O oportunitate de a privi către viitor, de a atrage tinerii și a redeveni spații de apartenență. Un grup puțin reprezentat în discursul din jurul procesului de decarbonizare, copiii sunt în fapt însăși rațiunea luptei împotriva schimărilor climatice, protejarea planetei pentru generații viitoare, fiind însă printre cei mai vulnerabili în fața efectelor schimbărilor climatice.
Conform UNICEF1, aproape fiecare copil de pe planetă este expus la cel puțin un risc asociat cu schimbările climatice, acestea ridicând obstacole suplimentare în calea sănătății, educației, dezvoltării și capacității lor de a-și atinge potențialul. Iar factori precum sărăcia sau marginalizarea fac unii copii mai vulnerabili decât alții. Acesta este și cazul copiilor din orașul Vulcan, din Valea Jiului, oraș dezvoltat istoric în jurul industriei miniere și aflat în proces de tranziție către o economie verde. Aici, populația școlară (5 – 19 ani) a scăzut cu peste 30% în ultimii 10 ani, în aliniere cu un declin demografic generalizat ce a avut loc în Valea Jiului, pe fondul disponibilizărilor și al programelor de restructurare din industria minieră.
În prezent, actorii locali depun eforturi pentru a crea noi oportunități pentru comunitate până la sistarea activității miniere, în anul 2032. Asociația Fără Limite, o organizație non-guvernamentală creată de un brazilian și soția sa, oferă copiilor din cartierul defavorizat Dallas, cu sprijinul Bankwatch România, șansa de a practica escalada, atât într-o sală dedicată, cât și în natură. Alături de activitățile educative implementate de către asociație, practicarea acestui sport ajută copiii să învețe disciplina, perseverența și lucrul în echipă, să își dezvolte capacitatea de concentrare, de orientare în spațiu și motricitatea. Pe termen lung, dezvoltarea acestor abilități poate impacta pozitiv performanța copiilor în mediul academic, întărind în același timp simțul de apartenență la comunitate și loc. Acesta din urmă reprezintă o dimensiune fundamentală în procesul de tranziție justă, contribuind la consolidarea participării publice și a implicării civice, a dorinței de a contribui la dezvoltarea comunitară.
Activitatea acestor organizații poate fi susținută prin diferite fonduri europene, inclusiv Fondul pentru Tranziție Justă, care pune la dispoziția orașelor miniere din Hunedoara peste 500 de milioane de euro pentru a atrage noi investiții, a dezvolta antreprenoriatul și întreprinderile mici și mijlocii, de a crea acces la energie curată, infrastructură socială și servicii publice de calitate. Toate aceste măsuri pot contribui la crearea un mediu propice dezvoltării și pentru tinerele generații, redând astfel un nou suflu unor comunități prea des ignorate.
_________________________________________________________________
1-https://www.ohchr.org/sites/default/files/documents/issues/business/workinggroupbusiness/wg-business-cfis/2023/extractive-sector/subm-extractive-sector-international-organizations-unicef-lacro-36.pdf
_____________________________________________________________________
Proiectul este derulat de Asociația Bankwatch România în parteneriat cu Asociația 2Celsius și beneficiază de o finanțare în valoare de 244.000 de euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Informatii despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro