Ministerul Energiei, reclamat de organizațiile de mediu la Bruxelles pentru practici intimidante

Cinci organizații de mediu din România – Bankwatch România, Agent Green, Declic, Asociația Ecolegal și Greenpeace România – au depus luna aceasta o sesizare la Comisia Europeană cu privire la campania de intimidare din partea autorităților statului român, cu focus specific pe declarațiile recente ale Ministrului Energiei, Sebastian Burduja.  

Decizia de a sesiza Comisiei Europene vine în urma informațiilor apărute în presă pe 9 octombrie 2024 despre presupuse plângeri penale pe care ministerul le-ar fi formulat împotriva mai multor ONG-uri active în protecția mediului. În timp ce ministerul nu a confirmat sau infirmat oficial aceste acțiuni, ministrul continuă să atace public ONG-urile care contestă în instanță proiecte energetice – proiecte deja declarate ilegale de către judecători. 

De la hărțuire la criminalizare: autoritățile țintesc sistematic apărătorii mediului

Deși presiunile asupra organizațiilor de mediu au o istorie îndelungată în România, ultimii ani marchează o intensificare îngrijorătoare a tacticilor de intimidare. În decembrie 2021, sub pretextul investigării creșterii prețurilor la energie, mai multe organizații au fost somate să se prezinte în fața unei comisii parlamentare sub amenințarea urmăririi penale pentru „împiedicarea aflării adevărului”. În 2022, intimidarea s-a intensificat prin multiple incidente de hărțuire și denigrare publică a organizațiilor și activiștilor de mediu. Un an mai târziu, parlamentarii au încercat să restricționeze accesul ONG-urilor la justiție prin impunerea unei garanții de 50.000 lei pentru contestarea actelor administrative. 

Intervenție internațională

Gravitatea acestor acțiuni a atras atenția comunității internaționale. În februarie 2024, Raportorul Special ONU pentru apărătorii mediului a efectuat o vizită în România special pentru investigarea situației. În luna septembrie, acesta a transmis guvernului român un avertisment oficial privind eșecul protejării apărătorilor mediului.  

Prin această a doua scrisoare trimisă Guvernului, Raportorul special demontează argumentele simpliste aduse de Ministrul Mediului în apărarea sa și atrage atenția că această comunicare nu este doar un exercițiu de bifat căsuțe. Ministerul Mediului, ca punct focal al României pentru Convenția de la Aarhus, ar trebui să se asigure că apărătorii mediului nu sunt penalizați, persecutați sau hărțuiți, inclusiv comunicând activ cu colegii din alte ministere. Ori, chiar în ziua până la care Ministerul Mediului ar fi trebuit să răspundă la a doua scrisoare, a apărut știrea despre o posibilă plângere penală a dlui. Burduja la adresa ONG-urilor.” (Vlad Popescu, Director Bankwatch România)

Protejarea mediului nu este doar despre natură, ci și despre protejarea drepturilor fundamentale ale românilor, precum dreptul la sănătate, la libera exprimare și la protest. Intimidarea activiștilor de mediu și atacurile sistematice asupra societății civile nu își au locul într-un stat democratic pro-european. Ne alăturăm cu determinare acestui demers de solidaritate între organizații de mediu și cerem Comisiei Europene să adopte o poziție fermă în privința solicitărilor trimise și derapajelor anti-democratice ale Guvernului român. Libertatea de a contesta proiecte care pun în pericol sănătatea publică și viitorul nostru comun este esențială.” (Elena Ionescu, Fundația Greenpeace CEE România)

Solicitări către Comisia Europeană

Prin această sesizare, organizațiile semnatare solicită Comisiei Europene: 

    • Să examineze conformitatea României cu obligațiile ce îi revin în temeiul legislației de mediu a UE, inclusiv în lumina prevederilor Convenției de la Aarhus. 
    • Să evalueze dacă faptele sesizate, în măsura în care au scopul sau efectul de a crea obstacole în calea accesului la justiție, sunt relevante în lumina Regulamentului 2020/2092. 
    • Să ia măsurile necesare pentru a se asigura că autoritățile române se abțin de la a împiedica, prin hărțuire, amenințări sau alte conduite formale sau informale, exercitarea drepturilor apărătorilor mediului și să se asigure că aceștia își pot continua activitatea vitală fără teama de represalii legale sau persecuții. 
    • Să ia în considerare în mod corespunzător informațiile furnizate în sesizare în redactarea Raportului anual privind statul de drept al UE. 

Credit imagine copertă: ©VanderWolf-Images from Getty Images Signature via Canva.com