fbpx

Greenpeace și Bankwatch opresc în primă instanță defrișarea a 59 hectare de pădure în Gorj

București, 14 august 2014 – Greenpeace și Bankwatch România au obținut în instanță anularea Acordului de mediu pentru „Scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeței de 66,5 ha din care terenuri forestiere 58,9586 ha amplasate în Ocolul Silvic Târgu Jiu, UP I Strâmba, pentru continuarea lucrărilor de extragere a lignitului în cadrul perimetrului de exploatare Tismana I – Exploatarea Minieră Rovinari”. Ca ordin de mărime, cele 59 de hectare împădurite reprezintă aproximativ suprafața însumată a 118 terenuri de fotbal.

Defrișarea unei suprafețe atât de mari este o lovitură grea pentru mediul natural. Când însă acest lucru are ca scop extinderea unei cariere de cărbune, prejudiciul este nebănuit de mare. Vorbim de cărbune, combustibilul cel mai dăunător pentru sănătate, care cauzează anual mii de decese premature: conform statisticilor, în România anului 2010, folosirea cărbunelui în termocentrale a făcut mai multe victime decât accidentele de circulație. Și mai grav, cărbunele este resursa cu impactul cel mai puternic asupra climei, iar așa cum vedem tot mai des și tot mai aproape de noi, schimbările climatice aduc fenomene meteorologice devastatoare.” – Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace.

Decizia tribunalului este un nou prilej de a cere guvernului să ofere României un viitor energetic curat, în care resursele periculoase pentru sănătate, mediu și climă, precum cărbunele, nu își mai au locul. Subliniem, de asemenea, urgența acestor măsuri, precum și importanța susținerii de către țara noastră a unor obiective climatice ambițioase pentru viitorul acord global.” – I. Cepraga

„Complexul Energetic Oltenia are dificultăți în funcționare în condițiile scăderii consumului de energie electrică și a dezvoltării surselor regenerabile de energie în România. Astfel, extinderea carierelor de lignit și distrugerile asociate acestora trebuie să fie analizate rațional și în orice caz proiectele trebuie să respecte legislația de protecție a mediului în vigoare.“ – Ionuț Apostol, președinte al Asociației Bankwatch România.

În calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia și Agenția pentru Protectia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanței nu a fost comunicată formal părților.

Informații de contact:

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, ionut.cepraga (at) greenpeace.org, 0724 302 487

Irina Bandrabur, ofițer de presă, irina.bandrabur (at) greenpeace.org, 0720 780 363