fbpx

Greenpeace și Bankwatch cer Prim-ministrului revocarea HG pentru exproprieri abuzive

Greenpeace și Bankwatch cer Prim-ministrului revocarea Hotărârii de Guvern pentru exproprierea abuzivă a sătenilor din Gorj în vederea extinderii carierelor de lignit. Localnicii îi transmit premierului memoriul pentru revocarea hotărârii.

București, 25 ianuarie. Organizațiile Greenpeace România și Bankwatch România au transmis astăzi Prim-ministrului Dacian Cioloș o solicitare de revocare[1] a HG 960/09.12.2015[2], act normativ privind aprobarea amplasamentului carierei de lignit Jilț Nord și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate în coridorul lucrării de utilitate publică. Alături de scrisoare, organizațiile au comunicat premierului un memoriu[3] al locuitorilor din Runcurel, sat ce urmează să fie evacuat și distrus pentru extinderea carierei de alimentare cu cărbune a termocentralei Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Acestora li s-au alăturat și locuitori din Mătăsari ce ar urma să fie prejudiciați de hotărârea în cauză.

În ciuda contestațiilor făcute de Greenpeace România, Guvernul a dat undă verde exproprierilor în decembrie 2015. În perioada 9-10 și 23-24 ianuarie, organizațiile Greenpeace România și Bankwatch România au vizitat zona și au ascultat nemulțumirile localnicilor. Principalele probleme semnalate de aceștia sunt legate de condițiile complet injuste pentru compensarea proprietăților și de lipsa de sprijin din partea propriei primării ce ar trebui să îi ajute cu actele de proprietate. În plus, sătenii au reale îngrijorări despre realizarea strămutării stipulate în studiul de evaluare realizat de CEO.

Încă din iunie 2015, Greenpeace România împreună cu o serie de ONG-uri de mediu[4] au atras atenția guvernului asupra lipsei de justificare a acestei hotărâri. Punctele prezentate în scrisoarea de astăzi vizează negocierea nedreaptă cu proprietarii, prejudiciul iremediabil adus mediului natural[5], acordarea de ajutor de stat nelegal unei companii și ineficiența investiției pentru societatea română.

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România: “Dreptul de proprietate și dreptul la demnitate sunt drepturi fundamentale, iar localnicii ne-au cerut ajutorul fiindcă aceste drepturi le sunt amenințate. Suntem alături de ei pentru împiedicarea exproprierilor abuzive în vederea extinderii carierelor de lignit.

Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România: “Localnicii din Runcurelu și Mătăsari sunt afectați de ani de zile de poluarea intensivă a aerului și de zgomotul utilajelor care funcționează în carieră. Cu toate că populația a acceptat această situație, Complexul Energetic Oltenia a evitat negocierea directă cu proprietarii, trimițȃndu-le notificări impersonale care nu le oferă alternative.


Note:

[1] Scrisoarea trimisă primului-ministru de către Greenpeace România este disponibilă aici.

[2] HG 960/09.12.2015 este disponibilă aici.

[3] Memoriul sătenilor din Runcurel este disponibil aici.

[4] Scrisoarea deschisă, înaintată de ONG-uri este disponibilă aici.

[5] Raport OMS privind costurile poluării industriale pentru Europa, publicat la finalul lunii aprilie 2015 este disponibil aici