fbpx

Giganții energetici, instrumente de capturare a statului

Peste 3,3 milioane de euro aruncați pe ferestră pentru un proiect finanțat din bani publici care nu a mai fost niciodată implementat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) la Turceni, contracte in valoare de sute de mii de euro acordate preferențial și sentințe definitive pentru acte de corupție. Acestea sunt o parte dintre subiecte abordate în raportul “Corupție instituționalizată în a treia cea mai mare companie românească”, lansat astăzi de Asociația Bankwatch România.

Bazându-se în primul rând pe contractele suspecte semnate de actualul Complex Energetic Oltenia cu Casa de Avocatură Șova și Asociații, raportul arată o consecvență a practicilor de captură a statului de-a lungul istoriei companiei. Aceasta a implicat figuri importante ale politicii românești precum Dan Șova și Victor Ponta, parlamentari sau persoane din administrația locală.

Complexul Energetic Oltenia – companie deținută majoritar de statul român –urma să primească un împrumut de 200 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în ciuda numeroaselor scandaluri de corupție în care a fost implicat în ultimii 15 ani.

Deși în cele din urmă banii publici europeni nu au mai ajuns la CEO după ce societatea civilă s-a opus acestui împrumut pentru că nu reducea impactul de mediu al termocentralei Turceni, dimpotrivă amplificându-l, acest caz trebuie reținut ca unul din care se pot trage lecții importante. Autorul raportului Alexandru Mustață a declarat: “Este esențial ca finanțatorii proiectelor mari de infrastructură să se informeze despre antecedentele companiilor înainte de a semna contracte cu ele, și să le monitorizeze din acel moment”.

Asemenea cazuri de captură a statului ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru instituțiile financiare internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare sau Banca Europeană de Investiții. Transparența este responsabilitatea creditorului dar și a părții împrumutate, astfel încât impactul social sau de mediu negativ să poată fi prevenit.

Raportul integral este disponibil aici.

Pentru mai multe informații:
Alexandru Mustață, Bankwatch Romania

alexandru.mustata@bankwatch.org

+40 726 770 808

Post a comment