fbpx

Despre efectele suspendării activității carierei Roșia

În urma unui protest organizat de o parte din angajații Complexului Energetic Oltenia pentru suspendarea extinderii carierei Roșia, Asociația Bankwatch a fost acuzată de mai multe persoane publice că prin suspendarea acordului de mediu urmărește destabilizarea sistemului energetic. Au fost menționate mai multe posibile efecte ale nefuncționării acesteia, de la termocentrale care se închid, la oameni care rămân fără locuri de muncă. 

Unele voci exagerează informațiile cu scopul să discrediteze acțiunile Bankwatch România și legitimitatea hotărârii instanței și să distragă atenția de la adevăratele probleme ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) și modul în care se aprobă acordurile de mediu de către Agenția pentru Protecția Mediului.

Suntem aici să clarificăm o parte din aceste presupuse efecte. 

Producția de energie nu a scăzut 

De când a fost suspendat acordul de mediu și a fost aplicată hotărârea instanței la cariera de cărbune Roșia, la 30 iunie 2022, în sistemul energetic național a fost produsă o cantitate similară de energie cu perioada anterioară suspendării activității. Conform Transelectrica, România producea în luna iunie între 4000 și 7800 MW, iar în luna iulie producția s-a situat între 4700 și 7700 MW, diferențele fiind insignifiante. 

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în ambele luni România a produs, dar a și consumat mai puțină electricitate. Totuși, în luna iulie (după sistarea activității la Roșia) a fost produsă mai multă electricitate comparativ cu iunie (vezi tabel). 

De asemenea, importul de energie nu poate fi pus pe seama suspendării extinderii carierei, acesta fiind similar cu lunile și anii precedenți. România este importator net de electricitate încă din 2019. Aceste diferențe apar în funcție de cererea internă și externă, modul în care este construită piața de energie sau alte aspecte precum disponibilitatea resurselor.

 

 

 

 

Tabel 1 – Tabel realizat de Asociația Bankwatch în baza datelor Transelectrica

De altfel, producția de energie pe bază de cărbune a rămas constantă, având un vârf de producție în perioada 27.06-01.07 de 1700-1800 MW, aceasta fiind mai degrabă o excepție, nu regula.

Figură 1 – Producție SEN, sursa: Transelectrica

În ceea ce privește „pericolul de a se opri unul din grupurile energetice ale centralei Rovinari” din cauza lipsei cărbunelui, precizăm că termocentrala Rovinari funcționează de obicei alternativ, cu 2 grupuri. Conform platformei de transparență ENTSO-E, grupul 3 nu a funcționat în perioada 30.07-07.08 (ultimele date), în timp ce grupul 4 nu a funcționat între 17.07-29.07. Similar, în luna iunie, înainte de suspendarea acordului de mediu, centrala Rovinari a funcționat doar cu 2 grupuri toată luna, fără U3 în 1.06-18.06 și fără U6 din 19.06-27.06. Acesta era modul de operare al Complexului Energetic Oltenia cu mult înainte de suspendarea acordului de mediu de la Roșia, deci oprirea temporară a unor grupuri nu poate fi corelată cu suspendarea acordului de mediu. De altfel, grupul 3 al termocentralei Rovinari (și Turceni 7) este programat pentru închidere anul acesta la 31 decembrie, conform legii decarbonizării. 

Tabel 2: Funcționare august, Entso-E                                     Tabel 3: Funcționare iulie, Entso-E

Tabele 5,6: Funcționare iunie, Entso-E

În plus, sistarea temporară a activității la o carieră nu are potențialul de a crea o criză energetică. Sistemul energetic este alimentat din mai multe surse: gaz, cărbune, nuclear, hidroenergie, energie fotovoltaică și eoliană, în timp ce Complexul Energetic Oltenia deține alte 8 cariere de cărbune active.

Alte informații conform cărora 1200 de locuri de muncă sunt în pericol din cauza suspendării activității carierei sunt scoase din context. Cariera Roșia poate continua lucrările în perimetrul pentru care are acord de mediu, iar o parte din angajați pot fi relocați către alte unități miniere. Pe lângă acest fapt, conform planului de restructurare CEO, numărul de angajați se va reduce până la 4.000 în 2030, de la 12.000 în prezent, pe fondul închiderii treptate a exploatării cărbunelui. În plus, CEO și-a redus numărul de angajați cu 7.000 de persoane din 2014 până în prezent, fără a asigura măsuri de protecție socială, așa cum am arătat într-un raport publicat în 2020. 

Figură 2 – Număr de angajați CEO, raport Bankwatch

Recent, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis punere în siguranță a zonei până la reluarea exploatării, pe motiv că ar exista pericolul unor alunecări de teren, respectând astfel decizia instanței. Hotărârea suspendă activitatea de extindere și nu împiedică producătorul să lucreze în restul perimetrului, acesta având autorizație de mediu valabilă pentru perimetrul în exploatare. 

Problemele de la cariera Roșia 

Activitatea la cariera Roșia a fost sistată temporar printr-o hotărâre judecătorească la 30 iunie 2022. Procesul a fost deschis împotriva APM Gorj din cauza emiterii nelegale a acordului de mediu. Situația nu este una nouă, iar operatorul și autoritatea de mediu au avut mai mulți ani la dispoziție să intre în legalitate – instanța a anulat acordul de mediu și în 2019 și 2016, când APM valida exploatarea doar prin evaluarea impactului defrișării, în loc să evalueze impactul excavării. 

Exploatarea nelegală a condus în trecut la afectarea sănătății oamenilor precum și a naturii, continuarea ei fără norme de mediu relevante având potențialul să înrăutățească situația. În apropiere de cariera Roșia există o arie naturală protejată la nivel comunitar (Coridorul Jiului) care conține 18 tipuri de habitate naturale, cu 13 specii de nevertebrate, 13 specii de pești, 5 specii de reptile, 5 specii de mamifere care contribuie la păstrarea echilibrului ecologic. De asemenea, locuitorii din jurul carierei acuză de mult timp probleme cu poluarea aerului și fonică, lipsa apei potabile din cauza distrugerii pânzei freatice sau case surpate. 

Obiectivele și finanțarea Bankwatch 

Asociația Bankwatch România militează strict pentru protecția mediului și respectarea legilor în vigoare, așa cum este normal  într-o țară democratică, și nu are intenția de a afecta, în vreun fel, siguranța sistemului energetic. Ne dorim aplicarea măsurilor pentru protecția mediului și a climei, asumate de România cu scopul reducerii poluării și schimbărilor climatice prin Acordul de la Paris, COP, dar și în cadrul Uniunii Europene prin Tratatul semnat la aderare, PNRR, Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, dar și altele, dovezile științifice despre încălzirea planetei și colapsul ecosistemelor fiind incontestabile. 

În paralele susținem autoritățile locale și centrale care trebuie să ia cele mai bune măsuri pentru protecția socială a angajaților din minerit, prin programe relevante de recalificare, compensații pentru afectarea sănătății oamenilor și măsuri coerente pentru reducerea vârstei de pensionare. 

Finanțările pe care Asociația le accesează sunt realizate pe baza unui proces competitiv de apeluri de finanțare, iar activitățile sunt alese de organizație, independent de agenda finanțatorilor, orice altă interpretare a legăturii dintre sursele finanțărilor și activitățile organizației sunt speculații ce nu pot fi probate. Toate datele financiare și activitățile organizației pot fi consultate în raportul anual.