Anulare Acord de Mediu: Extinderea Carierii Roșia Interzisă
Într-o acțiune inițiată de Asociația Bankwatch România, Curtea de Apel București a anulat săptămâna trecută Acordul de Mediu nr. 2/2016 care permitea extinderea carierei de cărbune Roșia, cea mai mare din România. În cadrul carierei Roșia au fost deja exploatate 1457 de hectare până în 2016, când Complexul Energetic Oltenia a solicitat o extindere de 280 ha, din care 235 ha sunt păduri ce ar fi trebuit defrișate. Cariera poate continua funcționarea în perimetrul existent, însă extinderea și defrișarea devin ilegale.
Asociația Bankwatch a semnalat în instanță o serie de probleme legate de emiterea acordului de mediu. În primul rând, nu a avut loc o consultarea reală a populației afectate, așa cum prevede legea, dezbaterea fiind anunțată și organizată la Primăria Fărcășești, aflată la 15 kilometri de cele mai afectate locuințe. Mai mult, cariera Roșia se află la 10 km de situl Natura 2000 Coridorul Jiului, și o serie de specii protejate urmau să fie afectate de această extindere, întrucât lucrările de extracție a cărbunelui afectează pânza freatică pe o distanță de 30 km. Nici impactul cumulat al celor 8 cariere care se extind în zonă nu este evaluat. Curtea de Apel nu a comunicat încă motivarea deciziei.
Efectele negative ale mineritului asupra vieții comunităților învecinate cu carierele au fost semnalate de-a lungul timpului de cetățeni. Sănătatea localnicilor este afectată de praful de cărbune omniprezent și de zgomotul excesiv creat de funcționarea benzilor care transportă cărbunele spre termocentrala Rovinari, amplasate la câteva zeci de metri de locuințe. În Roșia de Jiu, una dintre cele mai afectate localități de extinderea carierei Roșia, pânza freatică a fost contaminată ca urmare a excavării la zeci de metri adâncime și oamenii a rămas fără apă potabilă, așa cum se poate vedea într-un clip produs de Asociația Bankwatch.
“După ce Grecia și Ungaria au anunțat că vor închide industria cărbunelui până în 2028, respectiv 2030, au mai rămas doar 7 state membre UE care nu au stabilit o dată pentru a renunța la cea mai poluantă sursă de producere a energiei. România trebuie să aibă o strategie realistă care să asigure atât înlocuirea unităților învechite și costisitoare, cât și crearea de locuri de muncă în regiunile miniere”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Asociația Bankwatch.