fbpx

Cum ne imbolnavesc termocentralele pe carbune

Alianta pentru Sanatate si Mediu si Bankwatch Romania au lansat astazi studiul “Factura neplatitata, Cum ne imbolnavesc termocentralele pe carbune” [1]. Studiul arata ca din 10 000 de unitati industriale din Europa, primele 20 de unitati care aduc cele mai mari prejudicii sanatatii oamenilor si mediului sunt termocentrale pe carbune. In topul celor mai poluatoare 20 de unitati industriale din Europa, Romania detine 5 pozitii, cu termocentralele de la Turceni (locul 2), Rovinari, Drobeta Turnu-Severin, Craiova-Isalnita si Mintia-Deva.

Emisiile de la termocentralele pe carbune din Europa cauzeaza peste 18 000 de decese premature, aproximativ 8 600 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 4 milioane de zile de lucru pierdute anual. Impactul asupra sanatatii in Europa este estimat la aproximativ 43 miliarde de euro pe an. Impreuna, termocentralele pe carbune din Polonia, Romania si Germania sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din efectele negative asupra sanatatii.
Romania ocupa locul 2 in topul costurilor poluarii generate de termocentralele pe carbune, pe aceeasi pozitie cu Germania. Impactul acestei poluari in Romania se ridica la 2 731 de decese premature, aproximativ 1 284 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 619 660 de zile de lucru pierdute anual. Costurile impactului termocentralelor pe carbune asupra sanatatii in Romania sunt estimate la aproximativ 6,4 miliarde de euro pe an.

Julia Huscher, din partea Aliantei pentru Sanatate si Mediu, a declarat “Termocentralele pe carbune reprezinta cea mai importanta sursa de poluare a aerului in Romania. Termocentralele pe lignit sunt cele mai problematice; trebuie avut in vedere ca pe langa poluarea aerului generata de aceste termocentrale, un impact puternic il au si activitatile de minerit, prin poluarea aerului si a apei. Uniunea Europeana isi propune norme mai reduse de poluare la termocentrale incepand cu 2016, insa Guvernul Romaniei a cerut amanarea pana in 2020 a masurilor in acest sens la 42 de unitati de termocentrale [2], fapt ce nu reprezinta cea mai buna decizie din punct de vedere al protejarii sanatatii. Astfel, Romania ar trebui sa reduca nivelul actual de poluare a aerului si sa nu aplice derogari la termocentralelor existente.”

Ionut Apostol, din partea Bankwatch Romania, a declarat: “In prezent, Romania dispune de supracapacitate de productie a energiei electrice. Astfel, pe pe termen scurt si mediu avem flexibilitatea de a planifica cum poate arata sectorul de productie a energiei electrice si sa renuntam treptat la utilizarea carbunelui, cea mai poluanta forma de energie.” [3]

Pentru mai multe detalii:

Julia Huscher, Alianta pentru Sanatate si Mediu, julia (at) env-health.org

Ionut Apostol, Bankwatch Romania, ionut (at) bankwatch.org

[1] Studiul poate fi descarcat de aici; studiul este disponibil intr-un numar limitat in format tiparit; pentru livrarea exemplarelor tiparite, va rugam sa trimiteti un email la ionut (at) bankwatch.org; o prezentare a studiului, in limba engleza, este disponibila la adresa http://bit.ly/1jD29vl

[2] Detalii despre Directiva privind Emisiile Industriale sunt disponibile la adresa http://bit.ly/1bRqAUc Guvernul Romaniei a pregatit un Plan National de Tranzitie pentru conformarea intarziata cu prevederile directivei; planul este disponibil la adresa http://bit.ly/18vL7uD Deciziile cu privire la aceste derogari au loc in cadrul Comisiei Europene saptamana aceasta.

[3] Cateva elemente cu privire la sectorul carbunelui din Romania sunt prezentate intr-un material disponibil la adresa: sectorul energetic romanesc_prezentare.

Alianta pentru Sanatate si Mediu (HEAL) este o organizatie europeana non-profit ce se ocupa cu modul in care mediul afecteaza sanatatea in Uniunea Europeana. Avand sprijinul a peste 65 de organizatii membre, reprezentand profesionisti din domeniul sanatatii, organizatii non profit de asigurari de sanatate, pacienti, cetateni, femei, tineri si experti de mediu, HEAL aduce expertiza independenta din comunitatea de sanatate in diferite procese de decizie. Printre membri se numara organizatii ce activeaza la nivel european si international, dar si grupuri nationale si locale.

Bankwatch Romania este o asociatie non-profit, neguvernamentala, de protectie a mediului. Scopul asociatiei este de a preveni impactul negativ de mediu si social al proiectelor publice si private, de a promova alternative durabile si participarea publicului la luarea deciziilor.

Cum ne imbolnavesc termocentralele pe carbune

Alianta pentru Sanatate si Mediu si Bankwatch Romania au lansat astazi studiul “Factura neplatitata, Cum ne imbolnavesc termocentralele pe carbune” [1]. Studiul arata ca din 10 000 de unitati industriale din Europa, primele 20 de unitati care aduc cele mai mari prejudicii sanatatii oamenilor si mediului sunt termocentrale pe carbune.  (mai mult…)

Post a comment