fbpx

Cum ne îmbolnăvesc termocentralele pe cărbune

Alianța pentru Sănătate și Mediu și Bankwatch România au lansat studiul „Factura neplătită, Cum ne îmbolnăvesc termocentralele pe cărbune”. Studiul arată că din 10 000 de unități industriale din Europa, primele 20 de unități care aduc cele mai mari prejudicii sănatății oamenilor și mediului sunt termocentralele pe cărbune.

Cele mai recente date publicate în prezentul raport arată că impactul la nivelul Uniunii Europene se ridică la peste 18 351 de decese premature, aproximativ 8 628 de cazuri noi de bronşită cronică. Costurile economice ale impactului termocentralelor pe cărbune asupra sănătăţii în Europa sunt estimate la aproximativ 43,1 miliarde de euro pe an.

România ocupă locul 2 în topul poluării generate de termocentralele pe cărbune, pe aceeași poziție cu Germania. Impactul acestei poluări în România se ridică la 2 731 de decese premature, aproximativ 1 284 de cazuri noi de bronșită cronică. Costurile economice ale impactului termocentralelor pe cărbune asupra sănătății în România sunt estimate la aproximativ 8,04 miliarde de euro pe an.

Mai multe informații pot fi consultate în raportul integral, aici.

Expunerea la pulberi în suspensie (PM2.5) cauzează o multitudine de efecte asupra sănătăţii