fbpx

Corupție instituționalizată în a treia cea mai mare companie românească

Acest raport lansat de Bankwatch România relatează evoluția Complexului Energetic Oltenia (CEO) sub diferitele forme juridice în care a funcționat de-a lungul ultimilor 15 ani, în special a numeroaselor cazuri de corupție în care a fost implicată compania.

Studiul de caz central în jurul căruia este construit raportul este cazul de corupție în care sunt implicați Dan Șova și Victor Ponta, parlamentari români. Casa de avocatură Șova și Asociații a încheiat o serie de contracte cu termocentralele din județul Gorj, a căror valoarea a fost mărită de câteva ori prin semnarea de acte adiționale. Acesta, dar și alte cazuri de corupție precum „expropriații de lux” sau achiziții de utilaje la prețuri triple au condus la prejudicii de peste 3,3 milioane de euro asupra finanțelor publice.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, instituție care a finanțat CEO în numeroase rânduri, inclusiv în cazuri de corupție, trebuie să analizeze mai în detaliu companiile pe care le finanțează și să le monitorizeze. Totodată, transparența finanțărilor și a proiectelor rezultate sunt în egală măsură cruciale pentru a facilita intervenția instituțiilor publice naționale, a presei și a organizațiilor societății civile.

Raportul complet este disponibil aici.