Căldură curată. Orașele aflate în avangarda tranziției Europei către încălzirea urbană fără combustibili fosili

Europa: Urgență Energetică și Verde

Necesitatea de a înlocui dependența Europei de combustibilii fosili cu surse de energie regenerabilă nu a fost niciodată mai urgentă.   

 Încălzirea și răcirea reprezintă jumătate din consumul de energie al UE. Aproape trei sferturi din această energie provine din arderea combustibililor fosili costisitori și poluanți.   

 În întreaga Europă, comunități mari și mici depun eforturi pentru a-și converti sistemele de încălzire urbană pentru a funcționa pe bază de energie regenerabilă.   

Noul documentar Bankwatch, Clean Heat (Căldură curată), prezintă două comunități campioane în cursa pentru energie regenerabilă – Szeged din Ungaria și Salaspils din Letonia. Aceste două orașe erau dependente în totalitate, în trecut, de gazele fosile pentru încălzire, dar poveștile lor demonstrează că sistemele de încălzire urbană care funcționează cu energie termică solară sau geotermală, chiar dacă parțial, nu sunt de domeniul SF. Ele reprezintă viitorul care se dezvoltă sub ochii noștri. 

Încălzire centralizată din surse de energie regenerabilă – energia geotermală 

Compania municipală de încălzire urbană din Szeged furnizează căldură și apă caldă menajeră pentru 27 256 de apartamente (predominant în blocuri de 4-10 etaje din proiecte de locuințe) și 433 de clădiri publice (școli, grădinițe, unități de vânzare cu amănuntul) din Szeged, Ungaria – un oraș cu 162 593 de locuitori, situat în apropiere de granița dintre Ungaria, Serbia și România. Începând cu 2018, SZETAV și partenerii săi au realizat cea mai mare instalație de încălzire urbană geotermală din Europa. Când va fi finalizat, sistemul de încălzire urbană din Szeged va fi cu 60% mai puțin poluant, aprovizionarea cu energie va fi locală, iar funcționarea sa va fi mai economică. 

Gazul metan – risc și oportunitate 

În mai multe puțuri din zonă au fost măsurate conținuturi ridicate de metan, de aproximativ 800 l/m3. Valoarea mediană a conținutului total de metan este puțin sub 50 l/m3, trei sferturi dintre valori fiind de aproximativ 110 l/m3. Concentrațiile ridicate de metan ar oferi o resursă care ar putea fi utilizată ca sursă de energie regenerabilă, în paralel cu captarea apei termale. Concentrațiile de Br și I pot fi, de asemenea, ridicate. 

În funcție de specificul fiecărei zone, soluțiile tehnice pot fi adaptate nu doar pentru a beneficia din plin de resursele de energie regenerabilă, cum este și cazul energiei geotermale, ci și de a capta/utiliza ca sursă suplimentară emisiile de metan.