fbpx

Bankwatch susține reducerea poluării în carierele CEO

Asociația Bankwatch România salută preocuparea Complexului Energetic Oltenia pentru problemele de mediu. După ce luna trecută a avut loc un fenomen neobișnuit în cariera Roșiuța, când o “tornadă” de praf a pus în pericol sănătatea lucrătorilor, CEO a anunțat de curând că va achiziționa 82 de aparate pentru măsurat viteza vântului cu 143500 RON. Prin această scrisoare publică, Asociația Bankwatch oferă Complexului împrumut un aparat de măsurat calitatea aerului, dotat cu o stație meteo care măsoară elemente precum viteza și direcția vântului, umiditatea, temperatura.

Mineritul de suprafață presupune excavarea a milioane de tone de steril pentru a ajunge la stratul de cărbune. Cariera astfel creată reprezintă o sursă enormă de praf care pune în pericol sănătatea persoanelor aflate pe o rază de zeci de kilometri. Nu numai salariații CEO sunt afectați, dar și comunitățile învecinate, majoritatea carierelor din județul Gorj fiind lipite de sate. Expunerea îndelungată la pulberile fine afectează sistemele respiratorii și cardiovasculare, putând duce la îmbolnăviri grave.

O înregistrare publicată în luna octombrie de un salariat reprezintă doar cea mai recentă dovadă a condițiilor de muncă periculoase din carierele de lignit: un curent de aer ridică praful zece metri în aer și se deplează cu viteză prin carieră. Deși reacția inițială a CEO a fost chestionabilă, limitând drepturile angajaților prin interzicerea filmărilor, considerăm intenția companiei de a înțelege fenomenul prin achiziționarea aparatelor de măsurat viteza vântului un pas în direcția bună.

Din acest motiv, dorim să oferim cu împrumut Complexului un aparat pentru măsurarea concentrației pulberilor în suspensie pentru a îl amplasa într-o carieră timp de o lună. Aparatul este dotat cu o stație meteo care indică direcția și viteza vântului, temperatura și umiditatea, și este calibrat anual. Acesta a fost instalat în luna iunie chiar în Roșiuța, sat aflat între carierele Roșiuța și Lupoaia, când a înregistrat depășiri ale limitei zilnice stabilită prin lege pentru PM10 în 23 de zile din 30, și anul trecut în Roșia de Jiu, când au exista 28 de depășiri în 30 de zile, și valori orare extreme, de peste 30 de ori limita zilnică.

Bankwatch susține reducerea poluării în carierele CEO

Asociația Bankwatch România salută preocuparea Complexului Energetic Oltenia pentru problemele de mediu. După ce luna trecută a avut loc un fenomen neobișnuit în cariera Roșiuța, când o “tornadă” de praf a pus în pericol sănătatea lucrătorilor, CEO a anunțat de curând că va achiziționa 82 de aparate pentru măsurat viteza vântului cu 143500 RON. Prin această scrisoare publică, Asociația Bankwatch oferă Complexului împrumut un aparat de măsurat calitatea aerului, dotat cu o stație meteo care măsoară elemente precum viteza și direcția vântului, umiditatea, temperatura. (mai mult…)