fbpx

Valea Jiului, pregătită pentru tranziția justă

Valea Jiului, cea mai cunoscută regiune minieră din România, este pregătită să acceseze resursele generoase puse la dispoziție de Bruxelles pentru tranziția regiunilor carbonifere. După ce au învățat lecții sumbre din restructurările miniere prost gestionate care au avut loc după anii ‘90, actorii din Valea Jiului pregătesc acum o a doua tranziție – una echitabilă pentru toți de această dată.

Inițierea noului început

În decembrie 2017, Comisia Europeană (CE) a lansat Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție, menită să susțină regiunile miniere din Europa în trecerea la o economie verde și echitabilă, prin resurse practice și schimb de know-how. Platforma va continua să ofere expertiză și să ghideze regiunile în anii următori, între timp fiind adaugate la acest pachet și resurse financiare semnificative pentru aplicarea planurilor discutate. Tot în 2017, Bankwatch România a publicat ghidul „Opt pași către tranziția justă” cu scopul de a familiariza comunitățile din regiunile monoindustriale din România cu noțiunile de bază ale tranziției juste.

Noul început pentru tranziția justă a Văii Jiului poate fi identificat cu momentul în care regiunea a fost inclusă în Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție, în aprilie 2018 (când, din fericire, Guvernul României de la acel moment a fost interesat să coopereze cu Platforma). După acest moment, ONG-urile Bankwatch și Greenpeace România au început să ia legătura cu reprezentanții comunității locală și autoritățile europene pentru a facilita cooperarea.

„La momentul respectiv, doar câțiva oameni știau ce înseamnă tranziția justă și ce oportunități le bat la ușă, așa că am încercat să ne asigurăm că toată lumea este informată și la aceeași masă”, spune Alexandru Mustață, coordonator de campanii la Bankwatch România.

Asociația Bankwatch a participat la toate întâlnirile organizate de Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție din 2018 până în prezent, unde a promovat o abordare de jos în sus a tranziției, argumentând importanța participării publicului încă de la începutul procesului, când actorii locali riscau să fie lăsați pe dinafară.

În Valea Jiului, asociația a organizat o serie de întâlniri cu reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, Prefecturii, primăriilor și societății civile, care au generat noi căi de cooperare între actorii locali.

„Unele dintre părțile cu care am discutat, precum sindicatele din minerit, au avut suspiciuni în legătură cu intențiile noastre. De altfel, ne așteptam la acest lucru având în vedere obiectivul nostru de eliminare treptată a cărbunelui până în 2030. Dar am ales să ne concentrăm pe ce aveam în comun – dorința de a preveni efectele catastrofale ale unei alte tranziții neplanificate”, a adăugat Alexandru. „Toată lumea intenționa să aibă un rol activ în acest proces, cu gândul că o degradare completă a sectorului minier din regiune este inevitabilă, deja dramatic diminuat de la 90.000 de angajați în 1990 la sub 4.000 astăzi. Societatea civilă a fost cel mai important partener al nostru încă de la început, au fost dornici să se implice, iar unele dintre organizații aveau zeci de ani de experiență”.

Cu susținerea comunității locale, Bankwatch a organizat două întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene (MFE) în vara anului 2018. MFE este responsabil de implementarea acțiunilor Platformei pentru regiuni carbonifere în tranziție în România, iar Bankwatch a susținut în fața acestora necesitatea tranziție către o economie cu emisii reduse de carbon printr-un proces național de consultare publică. Greenpeace și actorii din Valea Jiului au participat la cea de-a doua întâlnire.

Citește povestea completă pe just-transition.info