fbpx

Surse regenerabile pentru scăderea prețurilor la energie: apelul societății civile către liderii țărilor din Europa Centrală și de Est

Peste 40 de organizații din Europa, parte din coaliția Climate Action Network Europe, au cerut guvernelor din Europa Centrală și de Est să sprijine dezvoltarea surselor regenerabile ca soluție pe termen lung pentru combaterea creșterii prețurilor la energie. Organizațiile au trimis reprezentanților țărilor o scrisoare deschisă înainte de întâlnirea Consiliului European din 21-22 octombrie, unde liderii europeni vor discuta soluții pentru problema creșterii prețului energiei.

Șase organizații din România[1] cer premierului și președintelui României să sprijine o tranziție energetică mai rapidă, echitabilă și durabilă către energie 100% regenerabilă până în 2040. Organizațiile susțin că electricitatea din surse regenerabile este soluția potrivită pentru rezolvarea actualei crize a combustibililor fosili care alimentează creșterea facturilor pentru energie. Este esențial ca toată energia electrică să provină din surse regenerabile până în 2035.

Raportul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) arată un viitor sumbru, dar pe care îl putem schimba dacă acționăm imediat pentru urgența climatică. De asemenea, cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie arată că angajamentele luate până acum de liderii globali înseamnă o scădere a emisiilor de dioxid de carbon cu doar 40% până în 2050, departe de neutralitatea climatică pe care Uniunea Europeană și-o propune. Acești lideri se întâlnesc în noiembrie la Conferința ONU privind schimbările climatice, COP26 de la Glasgow, pentru a avansa negocierile internaționale privind clima.

„România are mult potențial pentru energie regenerabilă și cetățenii săi vor să facă parte din tranziția către un viitor curat. Ceea ce întârzie acest proces este inerția autorităților naționale, care încă nu fac suficient. Este 2021 și cetățenii încă se luptă cu legislația și reglementările învechite, cu birocrația mecanismului de sprijin pentru regenerabile și cu lipsa de informație și dialog. Lucrurile trebuie să se schimbe acum și repede. Continuarea folosirii combustibililor fosili pune în pericol oamenii și planeta”, a spus Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Cetățenii sunt cei care susțin această mișcare. Conform sondajului realizat de YouGov în 10 țări europene și publicat astăzi, 86% dintre cetățeni sprijină puternic măsurile necesare pentru a crește ponderea energiei regenerabile. 84% dintre persoanele intervievate susțin mai multă energie solară în cartierul lor, în timp ce 70% susțin construirea turbinelor eoliene în imediata apropiere a localității lor. Sprijinul pentru parcurile eoliene terestre crește la 76% atunci când comunitățile sunt angrenate prin crearea de locuri de muncă locale, partajarea profiturilor și a proprietății sau consultări de planificare și protecție a mediului. Sprijinul pentru proiectele eoliene și solare este chiar mai mare în rândul persoanelor care locuiesc deja în apropierea unuia din fiecare țară. 77% dintre oamenii care locuiesc în apropierea unui parc eolian ar sprijini construirea mai multor turbine în apropierea lor, 84% dintre cei care locuiesc în apropierea unui parc solar agreează mai multe panouri. Majoritatea consideră că guvernul lor ar trebui să contribuie la finanțarea proiectelor solare pe acoperiș (81%) și să se asigure că toate clădirile noi au panouri pe acoperiș (68%). Trei sferturi (76%) dintre adulții din cele zece țări sunt îngrijorați de impactul schimbărilor climatice, în timp ce doar 18% consideră că guvernul lor face tot ce poate pentru a le combate[2].

„Există încă multe piedici și soluții false pe care România le propune pentru tranziția energetică – precum gazul fosil, hidrogenul utilizat greșit sau continuarea subvențiilor pentru cărbune. Astfel, cetățenii vor plăti în continuare prețul invențiilor publice în combustibili fosili”, a adăugat Laura Nazare, coordonatoarea campaniei tranziție energetică la Bankwatch România.

„De zeci de ani deja, savanții și societatea civilă au avertizat că prețul combustibililor fosili va continua să crească pentru că aceștia devin din ce în ce mai rari. Costul real este agravat însă de emisiile de CO2 cu efecte catastrofale asupra climei și stabilității ecosistemelor. Adăugând subvenții publice la acest mix, avem o rețetă perfectă pentru eșec. În schimb, noile tehnologii și aplicarea lor la scară largă favorizează energia verde. Diferențialul dintre costurile în creștere ale energiei convenționale și costurile în scădere pentru sursele regenerabile stabilește scena pentru răsturnarea economiei și apariția unei noi paradigme economice și mai ecologice; Politicile UE și naționale nu pot face decât să curgă pe acest val sau să se prăbușească”, consideră Raul Cazan, președintele Asociației 2Celsius.

Scrisoare-deschisa-consiliul-european-21-22-octombrie-2021

[1] Greenpeace România, Bankwatch România, 2 Celsius, România în Tranziție, Institutul de Cercetare în Permacultură din România, Reteaua.org

[2]Toate cifrele din sondaj, cu excepția cazului în care se specifică altfel, provin de la YouGov Plc. Dimensiunea eșantionului total a fost de 10.547 de adulți. Munca de teren a fost întreprinsă în perioada 24 septembrie – 6 octombrie 2021. Sondajul a fost realizat online. Cifrele au fost ponderate și sunt reprezentative pentru toți adulții din Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, România, Bulgaria, Grecia, Polonia, Cehia și Spania (cu vârsta peste 18 ani).