fbpx

Scrisoare deschisă către Președinta Comisiei Europene

Cu ocazia întâlnirii dintre Premierul Nicolae Ciucă și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 26 octombrie, mai multe organizații ale societății civile au transmis acesteia din urmă o scrisoare deschisă despre posibila finanțare a unor proiecte hidroenergetice în arii protejate din noul capitol RePower EU.

Organizațiile semnatare au luptat ani la rând împotriva acestor proiecte distructive pentru mediu și avertizează șefa Comisiei despre posibila portiță pe care noul capitol RePower EU le-o va oferi.

Redăm mai jos scrisoarea completă. Varianta în engleză, aici.

Scrisoare deschisă către Președinta Comisiei Europene privind proiectele hidroenergetice în zonele protejate din România

Stimată doamnă Ursula von der Leyen,

Vă scriem în numele grupurilor societății civile românești dedicate protecției unicității ultimelor râuri care curg libere în Europa pentru a vă îndemna să acționați dincolo de orizontul generației noastre, în beneficiul Europei în ansamblu.

Planul de Redresare și Reziliență al României și capitolul REPowerEU vor fi principalele subiecte pe agenda dumneavoastră pentru întâlnirea cu Premierul României, Nicolae Ciucă, de miercuri, 26 octombrie. Cunoaștem intențiile guvernului român de a include proiecte hidroenergetice în capitolul REPowerEU, dintre care unele care încalcă directivele UE privind protecția biodiversității  și a apei și ar aduce daune devastatoare și ireversibile siturilor Natura 2000 din România.

Gândurile noastre se îndreaptă în special către Parcul Național Defileul Jiului și situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, unde biodiversitatea extraordinară este pusă în pericol de proiecte hidroenergetice învechite și planificare energetică nerealistă. Situația energetică dificilă din Europa nu trebuie să fie folosită ca pretext pentru a aproba proiecte care vor dăuna ireversibil patrimoniului nostru natural.

Reamintim că România este în procedură de infringement încă din 2015, INFR(2015)4036, pentru astfel de hidrocentrale pe derivație construite în situri Natura 2000, nu doar pentru cele exemplificate în scrisoarea de punere în întârziere, ci pentru problema sistemică, în general.  De altfel, pentru desemnarea incompletă a siturilor Natura 2000 există deja o procedură de infringement deschisă pentru transpunerea Directivei Habitate 92/43/EEC (NFR2020/2297), cât și pentru nedesemnarea Ariilor Speciale de Conservare (INFR2020/2238).

Continuarea construcției acestor proiecte prin distrugerea ariilor naturale protejate nu va rezolva criza energetică. Multe dintre proiectele de hidrocentrale pe care le planifică guvernul nostru vor aduce daune devastatoare și ireversibile în siturile Natura 2000 din România și avem argumente științifice puternice care susțin acest lucru.

Vă rugăm să îi transmiteți Prim-ministrului României că natura și legile care o protejează nu sunt negociabile și nici viața.

Cu stimă,

Bankwatch România
Declic
Agent Green
Eco-Civica
Călin Dejeu, membru al World Commission of Protected Areas – International Union for Conservation of Nature (IUCN)
WWF România